Ministrul Muncii, Ioan Botiş, precum şi colegul său de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, au fost loviţi de secretomanie peste noapte, deşi ar fi trebuit să ofere o serie de lămuriri în privinţa calculului contribuţiilor din drepturi de autor.
La numai câteva zile după ce sute de oameni s-au călcat pe picioare la cozile pentru plata contribuţiilor din drepturi de autor şi după ce Guvernul a lăsat să se întrevadă o rază de speranţă arătând că ar exista soluţii pentru a se evita îmbulzeala la ghişee, respectiv reţinerea la sursă a contribuţiilor datorate de angajatul pe DDA, miniştrilor li s-a interzis să mai dea declaraţii presei cu privire la acest subiect. Deşi noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a dat până duminică seară o serie de declaraţii în legătură cu noul proiect al Guvernului, ieri a anunţat că nu mai poate vorbi până la şedinţa de Guvern de mâine.Nici noul ministru al Muncii, Ioan Botiş, nu mai poate vorbi despre modificările la OUG 58/2010 după întâlnirea de ieri cu ministrul Finanţelor, cei doi anunţând doar că vor putea vorbi despre modificări numai după şedinţa de Guvern de mâine, când va fi luată o decizie finală privind actul normativ ce aduce modificări la OUG 58/2010, referitoare la Codul Fiscal. Cei doi demnitari au refuzat să precizeze dacă vor aproba proiectul de act normativ pus în dezbatere publică pe site-ul SGG care prevede o majorare a contribuţiilor de asigurări sociale plătite de persoanele cu venituri din activităţi independente între 25,36%şi şi 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual, de 16,5%, sau propunerea ca aceste contribuţii să fie reţinute de angajatori şi apoi să le vireze la buget. Ministrul Finanţelor s-a limitat în a spune că până în acest moment sunt doar variante de lucru.
Şi Doina Pârcălabu, directoarea Casei Naţionale de Pensii, care a participat ieri la discuţiile dintre cei doi miniştri, de la Ministerul Muncii, refuză să vorbească despre noile prevederi care ar putea fi adoptate mâine fără a fi discutate în prealabil cu partenerii sociali. Şi toată această secretomanie în condiţiiile în care sunt prevăzute noi impozite. Astfel că, dacă modificările la OUG 58/2010 vor fi adoptate, nici cadourile oferite angajaţilor nu vor scăpa de impozitare. Tradiţionalele cadouri de Crăciun, de Paşti, de 8 Martie sau cu alte ocazii, pe care angajatorii le dau salariaţilor ca stimulente, vor intra în baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale dacă depăşesc valoarea de 150 de lei, potrivit proiectului de ordonanţă care prevede majorarea contribuţiilor pentru veniturile independente.
Cât priveşte propunerea de modificare a OUG 58/2010 în sensul reţinerii la sursă a contribuţiilor datorate de angajatul pe DDA, pri n care să se elimine cozile interminabile de la ghişee, vicepremierul Marko Bela ne-a explicat că, în cazul persoanei care are mai multe contracte de DDA, dacă contribuţiile virate de angajatori depăşesc per total cinci salarii medii brute, s-a convenit să existe posibilitatea returnării sumei către beneficiar. "Dacă se plăteşte în plus faţă de cele cinci salarii medii, am convenit să existe posibilitatea returnării sumei către beneficiar printr-o anumită modalitate care va fi precizată în norme. Nu ştiu dacă la final de an sau cum, esenţa ar fi ca persoana să nu plătească mai mult în final decât cele cinci salarii medii şi să nu fie supus unei birocraţii exagerate", a spus Marko.
Între timp, PNL a anunţat că menţine decizia de a depune moţiunea simplă pe Muncă, chiar dacă Mihai Şeitan a fost înlocuit cu Ioan Botiş la Ministerul Muncii. "Pe noi ne interesează în materie de politici să se renunţe la această aberaţie pe care o vedem în chestiunea drepturilor de autor. Că asta înseamnă şi demiterea sau plecarea ministrului e mai puţin important", a spus preşedintele PNL, Crin Antonescu, precizând că în acelaşi timp liberalii iniţiază dialogul cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale scriitorilor, ale artiştilor, ale jurnaliştilor, precum şi cu organizaţiile societăţii civile pentru stabilirea unui plan comun de acţiuni menite să pună capăt adevăratei terori financiar-fiscale a guvernării Băsescu-Udrea-Boc.
Marko Bela: Creşterea CAS la DDA-uri, doar într-un alt Guvern!
Miniştrii UDMR nu vor fi niciodată de acord cu creşterea contribuţiilor la asigurările sociale în cazul celor plătiţi pe drepturi de autor sau convenţii civile, aşa cum se prevede în proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică şi postat pe site-ul SGG. Este poziţia pe care o susţine liderul UDMR, Marko Bela, poziţie pe care, după cum a explicat demnitarul ieri pentru Jurnalul Naţional, a prezentat-o PDL-ului şi în şedinţa de coaliţie de ieri-dimineaţă. "Am înţeles că unii au avut intenţia să se adopte şi acest proiect foarte repede, dar noi nu am fost de acord cu acest lucru şi, în continuare, nu vom fi de acord cu majorarea contribuţiilor, am discutat azi în coaliţie şi am spus foarte clar, acel proiect în acest moment nu contează. Acum e nevoie de rezolvarea acestei probleme a birocraţiei, dar la contribuţii în plus nu umblăm, am spus în mod foarte clar asta. Pur şi simplu nu există un acord să avem un astfel de proiect. Cei de la Finanţe, cei de la Muncă au inventat un astfel de proiect, dar noi nu suntem de acord", ne-a declarat Marko Bela. Întrebat ce va face totuşi UDMR dacă partenerii de guvernare vor introduce în Guvern respectivul act normativ pentru adoptare, Marko Bela a replicat scurt: "Ar putea să facă asta, dar într-un alt Guvern, nu în ăsta! În acest Guvern, fără acordul nostru, fără acordul partenerilor de guvernare, nu intră acest proiect!". Potrivit unui alt membru UDMR, Executivul ar urma să renunţe la acest proiect care impune mărirea contribuţiilor sociale în cazul celor plătiţi în baza unor contracte de drepturi de autor.
● Aniela Nine