Sunt valori care au primit pecetea timpurilor. De la Burebista la Ferdinand I. De la Eminescu sau Arghezi la Cioran. Un act de recunoaşte a lor şi... o inaugurare: cele 76 de busturi în bronz, ce aparţin făuritorilor de istorie şi cultură naţională şi-au găsit acum locul într-o oază de cultură în inima oraşului: Grădina Valorilor Româneşti.
Proiect al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României în parteneriat cu Primăria Sectorului 4, spaţiul tematic, situat în Parcul Lumea Copiilor, este un loc destinat promovării valorilor autentice româneşti. Un reper preţios, necesar în formarea de noi personalităţi, cât şi aducerilor aminte: "De peste 60 de ani România uită. 40 de ani a uitat, pentru că uitarea era cea mai eficientă formă de a rezista unei realităţi opresive care impunea valori false. În ultimii 20 de ani, România uită din indolenţă. A venit însă momentul de a învăţa să ne reamintim. Şi să ne respectăm valorile", a spus preşedintele fondator al Fundaţiei pentru Dezvoltarea României Dan Voiculescu.
La eveniment, marile valori ale trecutului evocate în complexul statuar au primit cinstirea unor personalităţi semnificative ale culturii româneşti contemporane: prof. dr Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, prof. univ. Eugen Simion, vicepreşedintele Academiei, Marius Sala, scriitorii Augustin Buzura, Traian T. Coşovei, N. Iliescu, Ştefania Coşovei, precum şi a Mitzurei Arghezi sau a lui Alexandru Preda (fiul lui Marin Preda). Gazda evenimentului a fost cunoscutul actor Eusebiu Ştefănescu.
"Avem un manual de cultură, de istorie în aer liber. Eu mărturisesc un sentiment de invidie, aceste busturi le-aş fi vrut în Parcul Academiei, dar este totuşi minunat că s-au făcut aici", a afirmat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Ca o deschisă invitaţie la creaţie, în "Grădina Valorilor Româneşti" vor fi reunite activităţi culturale, destinate copiilor şi tinerilor: lecţii de istorie, cursuri de literatură, ateliere de lucru, şedinţe de cenaclu literar, seminarii ş.a. Un sistem audio care va permite ascultarea muzicii româneşti, o bibliotecă, dar şi un magazin de suveniruri pentru colecţionarii de amintiri reprezintă noi puncte de atracţie în spaţiul bucureştean. Astfel, într-un strop de verdeaţă, ziua de ieri întâlneşte ziua de mâine.