Parlamentarii UNPR se vor abţine la votul moţiunii de cenzură care va fi depusă de social-democraţi. Cum Opoziţia dispune de 212 parlamentari, iar actuala majoritate parlamentară pe hârtie are 255 de senatori şi deputaţi de partea sa, anunţul celor din UNPR periclitează şansele Guvernului Boc de a rămâne la cârma ţării în cazul unei moţiuni de cenzură.
Abţinerea Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR) va văduvi Puterea de majoritatea confortabilă asigurată de votul celor peste 25 de parlamentari independenţi adunaţi de Gabriel Oprea de prin PSD şi PNL. Totuşi, reprezentanţii Opoziţiei au nevoie să mai adune încă 24 voturi pentru asigura majoritatea de 50 la sută plus unu pentru moţiunea de cenzură anunţată şi debarcarea guvernului Boc prin votul legislativului.
Vicepreşedintele UNPR, Ioan Munteanu a declarat, în această dimineaţă, la RealitateaFM, că parlamentarii UNPR vor fi prezenţi în sală la votarea moţiunii de cenzură, dar se vor abţine de la vot, ceea ce face ca Opoziţia să aibă nevoie în continuare de jumătate plus unu din voturile parlamentarilor care vor fi prezenţi la dezbaterea acestui document
în plenul reunit.
"Pot să spun în premieră că grupul nostru a hotărât să participe la şedinţa de vot, dar nu va vota. Vom fi prezenţi, dar nu vom vota la moţiune. Vom fi prezenţi în sală, vom striga prezent, dar nu vom vota", s-a repetat Munteanu la insistenţele moderatorului, potrivit Antena3.
Vicele UNPR a explicat şi de ce parlamentarii acestui partid vor adopta un asemenea comportament: construirea unei identităţi politice separate şi scăparea de imaginea de remorcă a unui alt partid politic..
"Nu putem să ne delimitam de guvern. Încercăm şi noi să construim o identitate ca să nu mai fim consideraţi a fi în remorca oricui. Aşa cum am încercat şi cred că au fost mici victorii şi aşa-numita pensie socială de 350 de lei să nu fie afectată, am reuşit tot aşa în urma dialogului avut cu primul-ministru să reducem acel procent de la indemnizaţiile pentru mame. Dacă vrem să reuşim politic trebuie să avem şi noi câteva argumente în faţa electoratului. Altfel, ne-am născut noaptea pentru a fi utili, ştiu eu, unei perioade foarte scurte", a afirmat Munteanu.
El a exclus însă posibilitatea ca gestul UNPR să contribuie la debarcarea guvernului Boc prin moţiune de cenzură, sugerând că UNPR nu-şi va da voturile pentru moţiunea de cenzură a PSD
"Nu, posibilitatea este destul de redusă. Cei care trebuie sa facă cele 236 de voturi sunt cei de la PSD şi PNL,. Ei trebuie sa realizeze scorul ca acest guvern să plece", a explicat Munteanu, referindu-se la şansele de debarcare a Guvernului Boc printr-un astfel de demers.
Totuşi, Opoziţia speră să atragă o parte din voturile independenţilor de partea lor. Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, medic de formaţie, a anunţat deja că va vota împotriva pachetului de legi care impun măsurile de austeritate în semn de solidaritate cu colegii săi.
Semne încurajatoare există pentru PNL şi PSD. Marţi, la votarea moţiunii simplă a PNL, trei PDL au votat alături de opoziţie, iar deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a plusat susţinând că, din câte ştie, "aproape 10 independenţi" ar dori să voteze moţiunea de cenzură, ca o dovadă a dorinţei lor de reîntoarcere în PSD.
Şi din zona PDL pot veni surprize neplăcute pentru Emil Boc şi Executivul său. Daniel Oajdea, deputat democrat-liberal de Iaşi, critic vehement în ultima vreme a măsurilor de austeritate, nu a exclus posibilitatea de vota în favoarea moţiunii de cenzură după consultarea textului acestui document.
Citește pe Antena3.ro