PDL n-a reuşit marţi în prima parte a zilei să le înfiinţeze UNPR-iştilor lui Gabriel Oprea un grup parlamentar şi să le dea posturi în conducerea Camerei Deputaţilor pentru că UDMR a blocat sesiunea de vot final în care ar fi trebuit să se adopte o hotărâre în acest sens.
Pedeliştii au venit ieri-dimineaţă la şedinţă hotărâţi să adopte o modificare a Regulamentului Camerei care le-ar fi permis deputaţilor "independenţi", de fapt cei care au intrat în UNPR, să se constituie în grup parlamentar, lucru care ar fi legalizat şi migraţia politică. Regulamentul actual nu le dă voie deputaţilor care au demisionat din partidele cu care au intrat în Parlament să aibă grup propriu şi, implicit, reprezentare în Biroul Permanent şi în comisii. Înfiinţarea unui grup UNPR este însă importantă pentru PDL atât pentru a-şi consolida majoritatea înaintea moţiunii de cenzură, cât şi pentru a obţine majoritatea în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. La debutul şedinţei de plen, PNL şi PSD au contestat introducerea pe ordinea de zi a hotărârii de modificare a Regulamentului pentru că nu exista raportul asupra hotărârii, acesta fiind distribuit chiar în timpul şedinţei de plen. Pe fond, înfiinţarea de grupuri parlamentare ale transfugilor politici este contrară unui alt articol al Regulamentului care arată că grupurile parlamentare trebuie să respecte configuraţia rezultată din alegeri. Cum UNPR nu a participat la alegeri, nu are nici dreptul de a avea grup parlamentar.
Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, i-a acuzat pe pedelişti că "desconsideră votul cetăţenilor" şi legalizează "dezertarea în masă a parlamentarilor". Tăriceanu a mai spus că rezultatul alegerilor din 2008 a fost viciat de trecerea masivă a parlamentarilor în grupul lui Gabriel Oprea şi l-a acuzat pe acesta că "dezonorează funcţia de ministru şi armata întreagă". "PDL vrea doar să păstreze funcţia Robertei Anastase, care a fraudat Legea pensiilor", a conchis Tăriceanu. El a anunţat că PNL părăseşte sala de plen în momentul în care majoritatea PDL-UDMR-UNPR vota introducerea pe ordinea de zi a modificărilor la Regulamentul Camerei.
În timpul discuţiilor despre grupul independenţilor, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, a propus înfiinţarea unei comisii de anchetă privind votul acordat la 15 septembrie de Camera Deputaţilor asupra Legii pensiilor. Opoziţia ameninţa că, în comisia de anchetă, se poate dovedi, cu înregistrări şi cu deconturile de transport, că în sală nu erau mai mult de 90 de parlamentari, iar frauda comisă de Roberta Anastase nu ar mai fi putut fi contestată. La vot însă, înfiinţarea comisiei de anchetă a primit 116 voturi pentru, 109 împotrivă şi 7 abţineri, dar pentru că abţinerile se contabilizează la voturi împotrivă, propunerea liberală a fost considerată respinsă. Asta i-a dat prilejul preşedintelui PSD, Victor Ponta, să dezvăluie că PDL era dispus săptămâna trecută la un troc: să-i abadoneze pe UNPR-iştii lui Oprea şi să nu mai încerce să modifice Regulamentul în favoarea lor, iar Opoziţia să renunţe la a mai cere suspendarea Robertei Anastase şi să facă uitată frauda de la Legea pensiilor. În acest context, Ponta a anunţat retragerea PSD din sala de şedinţă.
Astfel, PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile au rămas singure în sală pentru a da votul final asupra câtorva proiecte legislative şi a modificărilor la Regulament. Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean (PDL) a ignorat cu stoicism solicitarea Aurei Vasile (PSD) de verificare a cvorumului, dar după câteva voturi date pe legi, UDMR a realizat că acesta nu există şi a cerut apel nominal. Deşi cu cartelele erau înregistraţi 169 de deputaţi, la apel au ieşit 163, insuficienţi pentru cvorum. Printre cei care apăreau ca votanţi cu cartelele se aflau cinci absenţi: Potor Călin, Tărâţă Culiţă, Tiţă Nicolescu, Cantaragiu Bogdan şi Giurgiu Mircea - care se află în străinătate. Mai mult, PSD a arătat că Roberta Anastase figura pe lista voturilor date asupra ordinii de zi şi a primelor proiecte legislative, deşi nu se afla în sală, drept pentru care îi va mai face o plângere penală.
În replică, Roberta Anastase a anunţat că intenţionează să o acţioneze în instanţă pe deputata PSD Aura Vasile, deoarece a susţinut că preşedinta Camerei nu este prezentă la lucrările plenului, deşi apare că a votat mai multe proiecte de lege. Conform listei voturilor electronice aflate pe site-ul Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi-a înregistrat prezenţa la vot la ora 12:59, la începutul sesiunii de vot final, şi a participat la votarea a şapte proiecte de pe ordinea de zi. După-amiază însă, PDL a sunat mobilizarea şi a reuşit, în absenţa PSD şi PNL, să adopte modificarea Regulamentului, cu 171 de voturi favorabile şi nici unul împotrivă.
Citește pe Antena3.ro