Adio cultură, tradiţie! Adio sat tradiţional! Alături de termopane, pavajul este obligatoriu în satul românesc, fie el transformat la comanda politică în oraş. La Miercurea Sibiului, oraş fără canalizare, blocuri şi magazine, primarul Ioan Troancă a demarat noua revoluţie culturală.
Piaţa, care de când lumea a fost târg, pavată cu piatră de râu în buna tradiţie a satelor transilvănene, a fost răscolită până la maţe. Fără avize şi fără autorizaţii de la instituţiile abilitate să dea acord de lucru într-un spaţiu protejat prin lege, primarul Troancă dispune potrivit refrenului "noi suntem la putere, demolăm ce vrem". Asta pentru că se simte la rândul său protejat de colegii de partid, puşi în funcţii la judeţ de Guvernul Boc. Aşa se face că, deşi inspectorii Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Sibiu au investigat, constatat şi sesizat dezastrul de la Miercurea Sibiului, directorul instituţiei, Mircea Şteţiu, refuză să dispună măsurile care se impun. Asta cu atât mai mult cu cât, în avântul său proletar, primarul a demolat şi un imobil de la 1700, aflat în Lista Monumentelor Istorice.
La Miercurea Sibiului, localitatea care în anul 2003 a marcat descoperirea celei mai vechi aşezări umane din Europa (6000 î.Ch.), se bagă pavaj. În piaţeta localităţii, înscrisă şi ea în Lista Monumentelor Istorice cu titlul "Ansamblul rural Centrul istoric cu Piaţa Bisericii sec. XVIII-XIX", de pe o suprafaţă mai mare de un hectar a fost scoasă piatra de râu montată cu sute de ani în urmă. În numai trei săptămâni, fără avize, fără autorizaţii, primarul Ioan Troancă a dispus demolarea şi dispariţia istoriei locale.
Somat să oprească lucrările şi să intre în legalitate, Troancă a ales să pună mâna pe telefonul mobil şi să blocheze activitatea inspectorilor de la Cultură. Şi a reuşit. Pentru că directorul DCPN Sibiu, Mircea Şteţiu, de profesie stomatolog, dar cu calitatea de membru PDL, a închis ochii în faţa referatului întocmit de subalterni. Mai mult, voalat, dar convingător, le-a transmis subordonaţilor că este criză şi că asta poate cauza celor care nu înţeleg să îşi facă "aşa cum trebuie" sarcinile de serviciu. Aşa se face că, deşi în data de 22 iulie a.c. a fost înregistrată cu nr. 1784 adresa prin care erau semnalate abuzurile şi ilegalităţile care conduc până la sancţiuni penale a celor care se fac vinovaţi, directorul Şteţiu a preferat să închidă ochii.
În adresa 1784/22.07.2010 se arată că la Miercurea Sibiului s-au efectuat intervenţii asupra "Ansamblului rural Miercurea Sibiului", desfiinţându-se pavajul de piatră existent prin excavări. Potrivit documentului, lucrările au fost realizate şi continuă să fie realizate de personal neatestat de Ministerul Culturii, fără un proiect întocmit de experţi atestaţi, fără ca proiectul să fie avizat sau autorizat potrivit legislaţiei în vigoare. Mai mult, lucrările au fost executate fără asistenţă arheologică şi, în consecinţă, fără aviz pentru săpături arheologice.
Pentru ca totul să fie potrivit modelului guvernamental, primarul Ioan Troancă a emis o autorizaţie pentru demolarea unui imobil aflat în piaţă, imobil aflat în Lista Monumentelor Istorice Naţionale şi înregistrat la poziţia SB-II-m-B-12466 "Casă sat", sec. XVIII. Totul fără aviz din partea Ministerului Culturii.
În faţa acestor acuzaţii extrem de grave, primarul PDL Ioan Troancă susţine că totul este legal, pentru că el a dat avizele necesare. "Lucrarea se face din resurse proprii, aproape 10 miliarde de lei vechi, şi este în regulă. Eu am dat avizele necesare şi nu sunt probleme." Când vine vorba despre imobilul monument demolat, primarul devine ridicol: "Casa aceea a căzut când o fost ploile alea". Cât priveşte avizele necesare, Ioan Troancă spune că "nu am ce declara, ce am avut de spus am spus", adică... nimic!
Iată de ce, potrivit inspectorilor de la Cultură Sibiu, primarul se face vinovat de încălcarea Legii 422/2001, art. 24, care prevede condiţiile în care se produc intervenţiile asupra monumentelor istorice. În aceste condiţii, prin adresa cu nr. 1784/22.07.2010, inspectorii au dispus încetarea lucrărilor, întocmirea completă a documentaţiei, recuperarea materialelor rezultate din dezafectări, încheierea de contracte de asistenţă arheologică. Mai mult, Primăria Miercurea Sibiului a fost amendată cu suma totală de 35.000 lei, potrivit Legii 422/2001 şi Legii 43/2000.
Am încercat să aflăm poziţia directorului DCPN Sibiu, Mircea Şteţiu, legat de evenimentele aflate în derulare la Miercurea Sibiului. Numai că directorul Şteţiu tocmai a fost demis din funcţie prin Ordonanţa de Guvern nr. 105/2010. Asta după ce directorul sibian a fost pus să aleagă între postura de funcţionar public şi afaceri. A ales afacerile, dar a lăsat în urmă o serie de probleme legate de legalitatea în cultura sibiană, între care şi cazul prezentat. Până la numirea unui nou director PDL în fruntea DCPN Sibiu, lucrările la Miercurea Sibiului vor continua. Şi dacă în trei săptămâni a fost ştearsă o istorie de aproape 700 de ani, este de aşteptat ca nimic să nu îl poată opri din planul de distrugere pe primarul PDL Ioan Troancă.
Citește pe Antena3.ro