Posturi create la cerere, prime grase pentru angajaţii pe pile şi deplasări în străinătate împreună cu familia sunt doar câteva dintre neregulile semnalate de o parte dintre salariaţii Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR).
Deşi presa centrală a mai relatat despre neregulile din cadrul autorităţii, Claudia Vîrlan, care ocupă funcţia de director general al AACR, îşi vede nestingherită de treabă. Angajaţii Autorităţii sunt uimiţi de faptul că abuzurile Claudiei Vîrlan sunt tolerate şi de către Anca Boagiu, noul ministrul al Transporturilor!
Surse din cadrul AACR, sătule de dezmăţul pe care-l văd la "unii angajaţi privilegiaţi" din cadrul autorităţii, s-au decis să tragă un nou semnal de alarmă. Angajaţii nemulţumiţi susţin că oamenii lui Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor, fac în continuare legea în cadrul autorităţii. "Radu Berceanu a plecat de la conducerea Ministerului Transporturilor, însă toţi numiţii săi au rămas în funcţii. Şi privilegiile lor la fel. Se comit abuzuri cu caracter penal la AACR. Director general este aceeaşi Claudia Vîrlan, căreia, înainte să fie pusă în funcţie de Berceanu, sindicatul îi făcuse plângere penală. Acum sindicatul nu mai zice nimic deoarece toţi membrii de sindicat au beneficiat de măriri salariale", potrivit surselor din cadrul AACR.
O parte dintre angajaţii autorităţii, foşti membri de sindicat, susţin că Vîrlan l-a atras de partea sa pe liderul sindical Ioan Adrian, printr-o mărire de salariu.
"Cel mai mic salariu al unui membru de sindicat este de 5.000 de lei! Cu şi mai mare motiv tace Ioan Adrian (şeful de sindicat) pentru că lui i s-a dat un salariu de 6.000 de lei pe lună, un birou numai pentru el, în condiţiile în care noi ne înghesuim câte opt într-un birou, şi o deplasare de 3 săptămâni la Geneva cu zbor, cazare, diurnă ş.a.m.d. decontate de AACR. Până şi transportul local i-a fost decontat! Unul după altul noi ne-am retras aproape toţi din sindicat, dar pe ei pare să nu-i intereseze câtuşi de puţin. Cât timp stă cuminte şi tace, Ioan Adrian poate să vină la serviciu pe la 9, însă dacă un alt salariat n-a reuşit odată să ajungă la lucru pentru că a avut copilul internat în spital este o problemă pentru dna director Vîrlan (de Clo, cum îi spun apropiaţii. Cu aceste iniţiale şi-a înmatriculat şi jeep-ul BMW). Sunt prea multe lucruri în neregulă în această autoritate. Totul se face de formă. Nu există conştiinţă, nu există respect faţă de om. Nouă ne-a redus bonurile de masă ca să arate la minister cum face reformă, în timp ce ea cheltuie de fapt sute de mii de euro pe an. Aşa înţelege Vîrlan să ia măsuri de criză", potrivit surselor citate.
Sursele susţin că în primele opt luni ale anului, pentru deplasările în străinătate ale directoarei Vîrlan şi ale grupului pus de Berceanu, AACR a cheltuit 370.000 de euro, din care pentru Eugen Ciobanu au fost cheltuiţi 15.000 euro, pentru Valentin Gvinda - 55.000 euro, pentru Ovidiu Trăichioiu - 52.000 euro, pentru Cristian Olinescu - 36.000 euro etc.
În timp ce o parte dintre salariaţii autorităţii sunt nemulţumiţi de cheltuielile nejustificate cu deplasările în străinătate ale unor "specialişti" din cadrul AACR, Claudia Vîsrlan susţine că pentru acest an au fost reduse fondurile alocate pentru deplasările interne şi externe, aceasta reprezentând una din măsurile de reducere a cheltuielilor la care a apelat conducerea instituţiei. "Conform bugetului de venituri şi cheltuieli, aprobat pentru 2010, cheltuielile de deplasări în ţară şi în străinătate, cheltuielile reprezentând taxe de participare la cursuri de pregătire, ore simulator, conferinţe, seminarii, reuniuni, grupuri de lucru, alocate, sunt în sumă de 607.481 euro. Bugetul de deplasări în ţară şi în străinătate, prin rectificarea bugetară din august 2010, a fost diminuat cu 23,03%, ajungând de la 2.598.900 de lei la 2.000.000 de lei", a declarat Vîrlan.
Salariaţii susţin că Vîrlan a înfiinţat în cadrul instituţiei pe care o conduce posturi "la cerere", unii dintre directorii autorităţii realizând venituri şi din alte surse.
"Eugen Ciobanu este «director coordonator», rolul lui este să coordoneze alţi 3 directori, şi are un salariu de 18.000 de lei pe lună. Până la instaurarea în funcţie a doamnei Claudia Vîrlan acest post n-a existat, l-a creat ea special pentru Ciobanu la cererea lui Berceanu. În acelaşi timp, Ciobanu este şi pilot, motiv pentru care noi îl vedem atât de rar pe la AACR, încât aproape că am uitat cum arată. Valentin Gvinda, directorul Operaţiuni zbor, are un salariu de 13.000 de lei, însă efectuează zboruri regulat. Gvinda este cel care pe timpul lui Florea Geică era înlocuitor de director general. Ovidiu Trăichioiu (Trică, aşa i se spune lui) câştigă 15.000 de lei, pleacă în străinătate lunar, iar cam la 3 luni îşi ia cu el şi nevasta (pe care a pus-o şefă de serviciu la AACR) şi fiul pe banii instituţiei. Pe Clo n-o deranjează, pentru că şi ea are soţul angajat în AACR. Pentru ei este în regulă, dar dacă altcineva are soţul angajat în AACR este conflict de interese! Trică este director peste două direcţii: Transport aerian şi Aeroporturi. Două direcţii, două salarii. Direcţia de care se ocupă Trăichioiu este cea care hotărăşte care aeroporturi se închid şi care nu, care firme se autorizează ca agent aeronautic şi care nu. Asta ca să vă puteţi da seama cam ce afaceri învârte Trică cu Clo", notează salariaţii.
Sursele susţin că nici subalternii acestor directori nu o duc rău, unii dintre ei cumpărându-şi recent, pe timp de criză, maşini noi, foarte scumpe. Vîrlan susţine că Trăichioiu Ovidiu primeşte doar jumătate de salariu pentru cea de-a două funcţie pe care o ocupă în cadrul AACR. "Având în vedere că titularul postului de director al Direcţiei Transpot Aerian are Contractul Individual de Muncă suspendat pentru doi ani şi lucrează în prezent la Agenţia Europeană de Siguranţă în Aviaţie (EASA), domnul Trăichioiu Ovidiu, Director al Direcţiei Aeroporturi, asigură şi îndeplinirea atribuţiilor funcţiei de director al Direcţiei Transport Aerian pentru care, potrivit Contractului colectiv de Muncă al RA-AACR, aplicabil, primeşte o indemnizaţie aferentă funcţiei cumulate, echivalentă cu 50% din salariul de bază negociat al titularului, prevăzut în CCM pentru această funcţie", ne-a explicat Claudia Vîrlan, director general al AACR.
Salariaţii AACR susţin că la recomandarea lui Trică, Vîrlan a angajat-o în urmă cu câteva luni pe Ioana Alina Zaides, o persoană fără pregătire în domeniu, având în vedere că zilele acestea va merge la un curs elementar cu privire la siguranţa aeroporturilor. "Noi am crezut iniţial că a angajat-o pentru că este foarte pregătită în aviaţie, însă se pare că nu este aşa deoarece dna Zaides pleacă într-o scurtă excursie, la un curs de pregătire în Olanda. Cum e posibil ca mai întâi să angajezi un om, iar apoi să spui că n-are pregătire şi să-l trimiţi la curs? Cursul se ţine la Hoofddorp, dar cum acest orăşel nu era de rangul dnei Zaides, ea şi-a luat cazarea în Amsterdam. Nu contează că este mai scump deoarece plăteşte autoritatea. Vîrlan trimite trei persoane la acelaşi curs. Credem că o singură, persoană putea merge la curs şi aduce materialele şi colegilor. Dar probabil Zaides nu putea merge singură deoarece are nevoie de traducător, ea neştiind limba engleză în care se va ţine cursul! Taxa de participare la curs pentru o persoană este 1.500 de euro, toate cheltuielile pentru participarea celor trei sunt suportate de AACR. Aşa stau lucrurile... Aşa trăiesc oamenii lui Berceanu", ne-au explicat sursele.
În replică, reprezentanţii Autorităţii susţin că "Zaides Ioana Alina a fost angajată la data de 17.05.2010, în urma câştigării unui concurs, la care au participat cinci concurenţi. Zaides are pregătirea, specializarea şi experienţa necesare în activitatea de supraveghere şi autorizare a aeroporturilor în domeniul energetic, având o activitate de peste 13 ani în acest domeniu", potrivit răspunsului primit de la AACR. Autoritatea nu neagă faptul că cei 3 vor participa la cursuri, însă precizează că orice inspector trece printr-un program de pregătire iniţială şi pregătire de specialitate specifică postului pe care îl ocupă.
Vîrlan a înfiinţat şi servicii pentru cine trebuie. "Să n-aveţi impresia că au creat decât un post de director coordonator şi o direcţie pentru Trică. Au fost înfiinţate şi servicii, nu numai direcţii. Un exemplu este serviciul Survol. Şefa de serviciu a fost numită Mihaela Rotariu, care are Facultatea de Litere. Aceasta are un salariu de 6.500 de lei fără sporuri (numai sporul de vechime este 25%!). Însă cel mai important şef de serviciu din AACR este Iulian Dumitrescu. Acesta are o leafă de 18.000 de lei pe lună! Din câte ştim noi, este cel mai mare salariu din AACR! Omul este doar şef de serviciu, nu director! Şi Claudia Vîrlan tocmai a angajat un nou om în acel serviciu! N-am văzut atâtea feţe noi în ultimii 10 ani, câte am văzut de când a pus-o Berceanu şefă la AACR pe Vîrlan", mai spun angajaţii Autorităţii.
Conducerea AACR ne-a comunicat că informaţiile legate de salariile angajaţilor menţionaţi în acest material nu se încadrează în categoria informaţiilor de interes public, astfel cum sunt definite în Legea nr. 544/2001, cu modificările şi completările ulterioare. Deşi funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, AACR nu intră în categoria instituţiilor de stat, finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi de investiţii fiind asigurate integral din veniturile proprii, înregistrate în urma realizării obiectului său de activitate. RA-AACR nu beneficiază de alocaţii sau subvenţii de la bugetul de stat.
Citește pe Antena3.ro