x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Klaus Iohannis a semnat decretul privind votul la referendum în același timp cu alegerile prezidențiale

Klaus Iohannis a semnat decretul privind votul la referendum în același timp cu alegerile prezidențiale

de Redacția Jurnalul    |    05 Noi 2024   •   13:15
Klaus Iohannis a semnat decretul privind votul la referendum în același timp cu alegerile prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2019, ce privește modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală.

Astfel, votul la referendum poate fi odată cu alegerile prezidențiale.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2019 privind modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, precum și pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a referendumului național din 26 mai 2019.

Modificările erau necesare pentru ca referendumul dorit de primarul Capitalei, Nicușor Dan, să se poată desfășura în aceeași zi cu turul întâi al alegerilor prezidențiale, în 24 noiembrie 2024, și în aceleași secții de vot din București.

Astfel, după ce Parlamentul a modificat legea, a fost aprobat un articol unic. Astfel, „Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 29 din 8 mai 2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a referendumului naţional din 26 mai 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 358 din 8 mai 2019, cu următoarea modificare: La articolul I punctul 1, alineatele (1), (4), (5), (6), (7), (9) și (10) ale articolului 151
se modifică și vor avea următorul cuprins: „Art. 151 (1) În situaţia în care referendumul naţional sau local are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice local , după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în același interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”.

În situația prevăzută, pe actul de identitate al alegătorului se aplică o singură dată ştampila cu menţiunea «VOTAT» şi data scrutinului sau, după caz, un singur timbru autocolant cu menţiunea «VOTAT» şi data scrutinului, conform modelului aprobat pentru alegerile care se organizează la aceeaşi dată cu referendumul naţional sau local.

Organizarea şi desfăşurarea referendumului national sau local, atribuţiile care revin autorităţilor publice, precum şi procedura de votare se realizează cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale privind alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.

Legea mai prevede acum că operaţiunile necesare organizării şi desfăşurării referendumului national sau local sunt îndeplinite de organismele electorale constituite pentru alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.

De asemenea, hârtia necesară pentru tipărirea buletinelor de vot şi tipărirea buletinelor de vot pentru referendumul naţional sau local se asigură potrivit prevederilor legale aplicabile alegerilor pentru
Senat şi Camera Deputaţilor, alegerilor pentru Preşedintele României, alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz.

Observatorii şi reprezentanţii mass-mediei acreditaţi să observe desfăşurarea votării la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, au dreptul să observe şi operaţiunile specifice referendumului național sau local.

Guvernul stabileşte prin hotărâre măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional sau local, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale aplicabile alegerilor care se
organizează la aceeaşi dată cu referendumul național sau local.

×
Subiecte în articol: iohannis decret referendum