x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Funeriu a băgat spaima-n elevi

Funeriu a băgat spaima-n elevi

de Diana Scarlat    |    27 Iun 2011   •   21:00
Funeriu a băgat spaima-n elevi

Prima zi a probelor scrise la Bacalaureat s-a lasat cu eliminari pentru zeci de elevi si interdictia de a mai parti­ci­pa la urmatoarele doua sesiuni de exa­mene. Cei mai multi elevi eliminati au fost in Mehedinti (33), Bucuresti (29) si Constanta (19). Probele scrise la Bacalaureat au inceput ieri, fiind supravegheate de peste 2.600 de politisti care asi­gura ordinea in 1.422 de centre. Exa­menele sunt supravegheate de ca­mere video, iar comisiile de su­pra­ve­ghere sunt selectate 'la sange', pentru a elimina fraudele.

Masurile de securitate pentru eliminarea fra­u­dei la examenul de Bacalaureat au fost anuntate de ministrul Daniel Funeriu inca de pe 24 mai, cand demnitarul a precizat ca cei care copiaza vor fi eliminati si vor primi interdictie de a participa la doua sesiuni ulterioare. Un candidat eliminat la examenul din vara lui 2011 pentru ca a fost prins copiind nu va mai putea participa la sesiunea din toamna lui 2011 si nici la cea din vara lui 2012, avand dreptul sa se inscrie abia la sesiunea de Bacalaureat din toamna lui 2012. Ministerul Educatiei a instituit, la fel ca anul trecut, o linie verde pentru semnalarea tuturor tentativelor si cazurilor de potentiala fraudare.

Pe langa copiatul 'clasic', elevii trebuie sa se fereasca acum si de telefonul mobil, care a reusit din prima zi sa elimine destul de multi candidati. Potrivit metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat, candidatii care intra in sala cu materiale informative sau telefoane mobile sunt eliminati de la pro­ba respectiva. In Capitala au fost eli­minati ieri 29 elevi, la proba de Limba si literatura romana, pentru in­cal­ca­rea regulamentului des­fa­su­rarii exa­me­nului de Bacalaureat. Recordul a fost stabilit la Drobeta Turnu Seve­rin: intr-un singur liceu au fost prinsi copiind 22 de elevi.

Printre cele mai 'la moda' instrumente de copiat se numara fituicile comandate prin internet. Doi elevi din Hunedoara au fost eliminati ieri dupa ce au fost prinsi copiind cu ajutorul unor carti speciale, tiparite in format mic, asemenea fituicilor. Aceste 'ajutoare de copiat' se pot cum­pa­ra prin comanda pe internet, cu re­du­ce­re de pana la 50% pentru co­menzi mai mari, dar nu pot fi in­terzise, pentru ca nu contravin nici unei legi, fiind doar rezumate 'de bu­zu­nar' ale ma­teriei de Bacalaureat. Alt elev din Hu­nedoara a fost eliminat dupa ce a fost prins copiind cu aju­­torul telefo­nului mobil, la fel si mai multi elevi din ju­detul Cluj, dar unii pen­tru me­tode mai 'rudimentare', pre­cum cea­sul cu memorie sau 'clasica' ciorna. Un eveniment tragic le­gat de aceasta sesiune a examenului de Bacalau­reat se numara si sinuci­derea unei eleve de clasa a XII-a din loca­li­­tatea hune­do­reana Lupeni, care ar fi urmat sa sus­­tina ieri proba scrisa.

Calendarul BAC-ului
Pentru sustinerea probei scrise la Limba si literatura romana s-au inscris peste 200.000 de elevi, care au sustinut examenul in 741 de centre. Dupa proba scrisa la Limba si literatura romana, elevii sustin astazi testarea la Limba si literatura materna, pe 29 iunie vor sustine proba obligatorie a profilului, iar pe 1 iulie se va sus­ti­ne proba la alegere a profilului si specializarii. Rezultatele vor fi afi­sa­te pe 3 iulie, iar pe 4 iulie vor pu­tea fi depuse eventualele contestatii, care vor fi rezolvate in 5-7 iulie, urmand ca in 8 iulie sa fie afi­sate rezultatele finale.

Elevii au sustinut pana acum proba de eva­lu­are a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba ro­ma­na in perioada 6-8 iunie, cea de evaluare a competentelor ling­vis­tice de comunicare orala in lim­ba materna in perioada 8-10 iunie, proba D de evaluare a com­pe­ten­telor digitale si cea de eva­lu­­are a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie inter­na­ti­o­nala intre 20 si 23 iunie. Elevii au avut de rezolvat ieri subiecte vizand ope­re ale scriitorilor Mir­cea Eliade, Nichita Stanescu si I.L. Caragiale: un fragment din 'Nun­ta in cer', de Mircea Eliade, de co­mentat afirmatia 'a avea un ideal in­seam­­na a avea o oglinda' si ca­rac­­terizarea unui personaj din 'O scrisoare pierduta', de Caragiale.

×
Subiecte în articol: educatie