x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Strigăt disperat al părinților: „Dați-le dreptul de a studia online în pandemie!”

Strigăt disperat al părinților: „Dați-le dreptul de a studia online în pandemie!”

de Monica Cosac    |    11 Oct 2021   •   07:20
Strigăt disperat al părinților: „Dați-le dreptul de a studia online în pandemie!”

Aproximativ 3.000 de români au semnat, până ieri, o scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene în care părinții sunt îngrijorați că elevii sunt nevoiți să meargă la școală, chiar și în localitățile în care rata de infectare depășește chiar și 20 la mia de locuitori. „SOS sănătatea copiilor noștri: dați-le dreptul de a studia online în pandemie!”, cer inițiatorii acestui document pe care l-au catalogat ca fiind un „strigăt disperat de ajutor și intervenție de urgență”.

 

„România trece printr-o criză medicală fără precedent, aproape de prăbușirea sistemului de sănătate, cu o rată a infecției COVID care ajunge la aproape 17‰ în diferite orașe. În ciuda acestui fapt, guvernul a decis să decupleze funcționarea școlilor de rata infecției cu COVID, expunând toți copiii din România la un risc major și iminent de infectare”, spun inițiatorii scrisorii deschise, care a fost postată pe site-ul petitieonline.com și care în trei zile a adunat peste 2.800 de semnături. Potrivit acestora, autoritățile au retras dreptul părinților de a opta pentru educație desfășurată cu prezență fizică sau online, iar în contextul actual din România „situația este extrem de periculoasă”.

„Părinții sunt obligați să trimită copiii fizic la școli, în săli de clasă mici, fără nicio posibilitate de a aplica vreo regulă de distanțare socială, cu o medie de aproximativ 30 de copii pe clasă, fără teste puse la dispoziția școlilor, fără măști sau dezinfectanți furnizați de guvern copiilor care au nevoie, fără reglementări clare”, mai spun aceștia, deși rata de vaccinare în România este extrem de redusă (aproximativ 30%), iar medicii se află deja în situația în care trebuie să aleagă pe cine salvează și pe cine nu.

Mai mult, spitalele și școlile funcționează fără autorizații de securitate la incendiu, mai spun inițiatorii documentului, amintind de moartea pacienților spitalizați în secțiile ATI care „au ars în scene apocaliptice”.

Risc ridicat și în transportul public

De asemenea, inițiatorii atrag atenția că mulți copii merg la școală cu transportul public și, în ciuda ratei mari de infectare din unele orașe, există călători care nu respectă regulile cu privire la purtarea măștii sau distanțarea socială.

Ministerul Educației a decis să mențină școlile deschise în orice situație, indiferent de incidența COVID-19, și, din cauza acestei decizii luate în vârful unei crize medicale, „nici dreptul fundamental la asistență medicală, nici dreptul la educație nu sunt respectate pentru elevi”, conchid inițiatorii scrisorii și cer Comisiei Europene să dea o mână de ajutor părinților care se tem pentru sănătatea și viața copiilor lor.

Argumentele părinților

„Siguranța în școli nu e respectată. Îmi doresc ca băiatul meu să studieze online până când școlile vor fi sigure”, spune mama unui elev din județul Cluj.

„Băiatul meu locuiește cu părinții și bunicii, aceștia având peste 80 de ani. Chiar dacă școala asigură condițiile necesare, minorul se deplasează 40 - 60 de minute cu mijloace de transport în comun, într-un oraș cu incidență cumulată peste 6 la mia de locuitori, în care populația este foarte mobilă și practic fără restricții pe timpul zilei”, își argumentează semnătura un bărbat din Timișoara.

„Sănătatea copilului meu este în pericol major și mi s-a limitat dreptul de a alege ca acesta să-și continue studiile online, mai ales că este diagnosticat cu astm, boală cronică ce a fost scoasă de pe lista bolilor cu risc”, arată un alt părinte din județul Timiș.

„În fiecare zi parcă joc ruleta rusească”

În situația actuală, cursurile trebuie să se facă online „atâta timp cât în școli nici măcar triajul acela banal la intrare nu se face și toți merg răciți la ore și nimeni nu ia nicio măsură”, își motivează semnătura o bucureșteancă, iar o mamă din Iași reclamă o situație similară: „În școala copilului meu sunt deja foarte multe cazuri și nimeni nu ia atitudine”.

„Copiii merg spre școală și înapoi în autobuze cu călători care nu poartă masca de protecție”, iar „în lipsa unor măsuri corecte și eficiente, școlile sunt focare de infecție”, spun alți doi părinți din zona București-Ilfov.

„Nu mai pot să risc viața copilului meu. În fiecare zi parcă joc ruleta rusească. Într-o săptămână, la școala unde învață fiul meu s-au închis 13 clase din cauza infecției cu Covid, dar ei trebuie să meargă în continuare. Deci noi, practic, asta așteptăm acum: să se îmbolnăvească alți copii, să nu fie al tău, ca directorul să poată închide școala, iar după 2 săptămâni să o iei de la capăt. Nu este normal!!! Cineva să audă și vocea noastră, a părinților, care suntem efectiv disperați!”, este apelul unei mame din Capitală.

 

31 dintre cei 447 de copii internați cu COVID-19 sunt în acest moment la Terapie Intensivă.

 

Potrivit celor mai recente date publice, în prezent, după nici o lună de școală, sunt peste 13.000 de elevi şi circa 4.400 de profesori infectaţi cu COVID-19.

 

FNAP solicită revenirea la pragul de 6 la mie

Și reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – EDUPART au cerut, la finalul săptămânii trecute, revenirea la școala online la o incidență de 6 la mie. „Totodată, vă solicităm să se garanteze desfăşurarea procesului educaţional online pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor”, potrivit documentului trimis de Federație miniștrilor Sorin Cîmpeanu și Cseke Attila.

În replică, ministrul Educației a spus că școlile pot să își suspende activitatea și să treacă în online și în prezent, pe baza legislației în vigoare. „Ministerul Educației a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul Sănătății ca, indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situația în care, din motive obiective, normele de protecție sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică să se desfășoare online. Prin urmare, și în acest moment există cadrul legal care permite școlilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administrație al unității de învățământ, împreună cu Direcția de Sănătate Publică”, a afirmat Cîmpeanu, sâmbătă, într-o declarație de presă.

 

 

×