x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 350.000 de haitieni au nevoie de ajutor după trecerea uraganului

350.000 de haitieni au nevoie de ajutor după trecerea uraganului

06 Oct 2016   •   10:26
350.000 de haitieni au nevoie de ajutor după trecerea uraganului
Sursa foto: ORLANDO BARRIA/EPA

Trecerea uraganului Matthew prin Caraibi a ucis cel puţin 11 persoane, afectând cel mai puternic statul Haiti, unde 350.000 de persoane au fost afectate, potrivit ONU. Ruperea unui pod care leagă capitala Port-au-Prince de regiunea sudică a ţării a îngreunat considerabil capacitatea autorităţilor de a interveni în regiunile lovite. Se estimează că zeci de mii de haitieni şi-au pierdut casele. În pericol sunt şi cei 55.000 de haitieni care încă trăiesc în adăposturi, după cutremurul din 2010.

Potrivit ONU, Haiti se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară de la cutremurul din 2010, care a ucis aproximativ 100.000 de persoane. Marţi, rafalele de vânt resimţite în Haiti aveau o viteză de 230 de kilometri la oră. Ploile au inundat suprafeţe extinse din ţară, inclusiv capitala Port-au-Prince. Estimarea ONU spune că aproximativ 350.000 de locuitori din Haiti au nevoie de asistenţă. Cel mai grav afectată a fost insula Hispaniola, unde podul care o leagă de uscat a fost rupt, iar drumurile din interior au devenit impracticabile în condiţiile în care foarte multe dintre casele de aici s-au prăbuşit. Autorităţile au anunţat că cel puţin 10 oameni au murit aici, însă este de aşteptat ca bilanţul să crească. Într-o situaţie critică se află şi cei peste 50.000 de haitieni care trăiesc de şase ani în adăposturi, după ce şi-au pierdut casele în timpul cutremurului. Alţi 10.000 de haitieni au fost deja cazaţi în alte adăposturi, după ce au fost salvaţi de inundaţii. Autorităţile haitiene au raporat, însă, că evacuarea locuinţelor înainte ca uraganul să lovească a fost o sarcină dificilă, deoarece mulţi dintre proprietarii caselor aflate la risc au refuzat să plece de teamă să nu rămână fără bunuri. Organizaţia Programul Alimentar Mondial ce ţine de ONU a anunţat că va mobiliza resurse pentru hrănirea a 300.000 de persoane timp de o lună sub formă de ajutoare pentru Haiti. UNICEF a anunţat că va aduce în ţară aparatură şi medicamente pentru tratarea a cel puţin 10.000 de persoane. Reprezentanţii UNICEF spun că ruperea podurilor va face accesul echipelor de prim ajutor foarte dificil. Lipsa accesului la apă potabilă este o preocupare majoră, dat fiind că holera este o boală răspândită în regiune – doar anul acesta s-au semnalat 27.000 de cazuri. Uraganul Matthew s-a deplasat, ieri după-amiază către Bahamas şi Cuba, însă a slăbit în intensitate, fiind retrogradat de la gradul patru la gradul trei. Este de aşteptat să se înteţească din nou, astăzi.

Uraganul va lovi, astăzi, coasta de est a SUA. Autorităţile din Florida şi Carolina de Sud au emis deja ordine de evacuare pentru câteva zeci de ţinuturi. În funcţie de evoluţia uraganului, până la un milion de persoane ar putea fi evacuate

Uraganul Matthew este cel mai puternic care a afectat această regiunea Caraibilior în ultimii 10 ani.

×