Tavalugul dezvaluirilor practicilor ilegale ale jurnalistilor pentru a obtine informatiile influentului trust de presa al magnatului media Rupert Murdoch, News International, trece si prin Romania, via Bruxelles, avand legatura cu un scandal de mita contra lobby, printre ai carui 'protagonisti' s-ar fi aflat si europarlamentarul roman Adrian Severin. Sunday Times il denunta in primavara, descriind cum i-a picat in cursa. Ieri, publicatia londoneza Evening Standard informa ca Sunday Times intra in ancheta, alaturi de alte ziare ale trustului, in frunte cu News of the World.
Sa ne reamintim! In martie, sub pretextul ca se ocupa cu actiuni de lobby, jurnalisti ai ziarului britanic Sunday Times au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul adoptarii unor amendamente. Trei dintre ei au acceptat: fostul vicepremier roman Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler si un fost ministru austriac de Externe, Ernst Strasser. Intalnirea lui Severin cu ziaristii sub acoperire de la Sunday Times a fost filmata in secret, apoi data publicitatii. Sunday Times l-a acuzat pe Severin ca ar fi cerut 12.000 de euro mita ca sa promoveze un amendament in sprijinul mediului de afaceri. Zoran Thaler si Ernts Strasser au demisionat din Parlamentul European. Adrian Severin a refuzat, declarand ca este victima unei inscenari. El s-a retras din grupul socialistilor europeni si a demisionat din PSD.
In 23 iunie, Parlamentul European a hotarat, la cererea DNA, ridicarea imunitatii lui Adrian Severin. El a declarat atunci ca scandalul in care a fost implicat este rezultatul unor 'manevre obscure' prin care s-a urmarit decredibilizarea sa. 'Nu voi accepta niciodata ca interese economico-politico-mediatice meschine sa ma invinga. Voi lupta pana la capat pentru a-mi demonstra nevinovatia', declara Severin. Iar pentru Radio Bucuresti, el a afirmat ca in scandal 'mai este si un coleg din Spania. Acest coleg, la randu-i, a refuzat sa demisioneze. Este inca in PE', iar autoritatile spaniole au refuzat sa inceapa urmarirea, spunand ca este vorba despre o situatie produsa prin inscenari evidente. Oficiul pentru Lupta impotriva Fraudei a fost cel care l-a cercetat, declarandu-l nevinovat.
De altfel, nu ar fi pentru prima data cand unii jurnalisti britanici s-ar insela cu dezvaluiri despre romani. In 2002, in ziua de 2 noiembrie, tabloidul News of the World, inchis duminica, scria ca o banda de romani planuia rapirea sotiei celebrului fotbalist David Beckham, Victoria, fosta membra a grupului Spice Girls, si ai celor doi copii ai lor, pentru o rascumparare de 5 milioane de lire sterline (7,85 de milioane de euro atunci). Era vorba despre patru tineri, care au fost arestati atunci, dar eliberati apoi de Scotland Yard, care descoperise ca totul era o facatura si ca un martor-cheie, paznicul unei parcari, fusese mituit de ziaristii tabloidului britanic cu 10.000 de lire sterline pentru a depune o declaratie mincinoasa ce le sustinea articolul 'de senzatie'.