x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agenția europeană însărcinată cu frontierele externe (FRONTEX) întărește paza pe Mediterana

Agenția europeană însărcinată cu frontierele externe (FRONTEX) întărește paza pe Mediterana

26 Mai 2015   •   21:55
Agenția europeană însărcinată cu frontierele externe (FRONTEX) întărește paza pe Mediterana

Frontex, agenţia europeană însărcinată cu frontierele externe ale spaţiului Schengen, a anunţat marţi o întărire semnificativă a mijloacelor sale în Mediterana, la scurt timp după apelul lansat europenilor de secretarul general al ONU Ban Ki-moon de a face mai mult pentru a ajuta imigranţii clandestini.

Vara, în timpul sezonului de vârf, Frontex va desfăşura în total "trei avioane, două elicoptere, şase nave de supraveghere şi 12 nave de patrulare, precum şi nouă echipe suplimentare de experţi", într-o zonă largă din sudul Siciliei, potrivit comunicatului agenţiei cu sediul la Varşovia citat de AFP.

Acest lucru va dubla sau chiar tripla mijloacele operaţiunii Triton, gestionată de Frontex cu participarea a 26 de ţări europene, după ce UE a decis triplarea bugetului agenţiei în aprilie, care creşte de la 3 la 9 milioane de euro pe lună.

Aceste mijloace suplimentare "vor ajuta autorităţile italiene să-şi controleze frontierele maritime şi să salveze vieţi umane dintre care multe au fost deja pierdute tragic în acest an", a declarat şeful agenţiei Fabrice Leggeri.

Aflat marţi la Dublin, Ban a cerut europenilor să depună mai multe eforturi pentru a ajuta imigranţii care traversează Mediterana, înaintea unei vizite la Parlamentul European şi în contextul în care o operaţiune navală a UE aşteaptă undă verde din partea ONU.

UE a dat undă verde săptămâna trecută înfiinţării unei operaţiuni navale militare, "EU Navfor Med", pentru combaterea traficanţilor care îi trec pe imigranţi dintr-o parte în alta a Mediteranei.

Misiunea, care va antrena desfăşurarea de nave de război şi de avioane de supraveghere ale armatelor europene în largul Libiei, necesită acordul ONU.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), peste 34.500 de migranţi au ajuns în Italia de la începutul anului şi circa 1.770 au murit sau sunt daţi dispăruţi, ceea ce reprezintă peste jumătate din cei 3.300 de morţi înregistraţi în anul 2014.

×