“Maria”, fetiţa căreia poliţia greacă îi caută familia în toată lumea, ar putea fi din România
Poliţia elenă este în căutarea părinţilor unei fetiţe descoperite într-o tabără de romi, în sânul unei familii care nu este a sa, relatează Le Point. Trăsăturile fetiţei în vârstă de 4 ani sugerează că aceasta ar proveni din estul sau nordul Europei, deşi vorbeşte limba romă.
Mass-media greceşti au supranumit-o deja “îngerul blond”, dar adevărata identitate a fetiţei nu a putut fi stabilită nici până acum, deşi subiectul circulă în presa greacă şi în întreaga lume deja de trei zile, iar autorităţile elene au făcut apel la informaţii despre aceasta. A fost deschis un dosar pentru act de răpire a unui minor, iar cuplul în grija căruia a fost găsită fetiţa a fost reţinut.
Avocaţii neagă tot
Numeroaselor speculaţii alimentate de acest caz, avocaţii cuplului de romi la care a fost descoperită fetiţa blondă au răspuns sec:”Nu a fost vorba despre nicio răpire, despre niciun furt, despre niciun trafic. Ei nu au cumpărat copilul”, a afirmat Konstantinos Katsavos. “Este vorba despre o femeie care nu putea creşte acest copil şi care, prin intermediul unei terţe persoane, a încredinţat fetiţa în 2009, după naştere”, a afirmat şi avocata Marietta Palavra. Femeia respectivă era cetăţean străin, au spus avocaţii, fără a da detalii despre provenienţa ei.
Încredinţată de o româncă
Femeia în grija căreia a fost găsită fetiţa susţine că aceasta i-a fost încredinţată în urma cu doi ani de o româncă, relatează Daily Mirror, în ediţia electronică.
Ea a declarat, vineri, din închisoare, că o româncă i-a încredinţat fetiţa ca să aibă grijă de ea în timp ce îşi face cumpărăturile şi că aceasta nu s-a mai întors. "Nu i-am făcut niciun rău. O iubim şi ea ne iubeşte pe noi... i-am oferit tot ce am putut, aşa cum am făcut pentru ceilalţi copii ai noştri", a declarat ea.
Acuzaţi de răpire
Femeia în vârstă de 40 de ani şi un bărbat în vârstă de 39 de ani au fost acuzaţi de răpire de poliţia greacă şi se află în arest preventiv. Fetiţa, care se numeşte Maria, a fost găsită alături de alţi 13 copii într-o tabără de romi din Farsala, miercuri. Ea nu seamănă deloc cu cuplul grec şi testele ADN au confirmat că nu se înrudesc.
Ofiţerul de poliţie Vasilis Halatsis de teme că cei doi romi greci sunt implicaţi în activităţi de obţinere ilegală de beneficii sociale. Mama a fost acuzată şi de încasare ilegală de ajutoare pentru copii şi falsificarea documentelor de identitate şi a certificatelor de naştere.
Avocaţii celor doi speră că rudele copilei vor fi găsite până la prezentarea dosarului unui judecător din Larissa, prevăzută pentru luni dimineaţă, în vederea unei inculpări.
Încredinţată unei organizaţii caritabile
“Maria” a fost încredinţată oranizaţiei caritabile “Zâmbetul copilului”, după ce a fost descoperită miercuri, în urma unei percheziţii de rutină în tabăra de romi din Farsala. Poliţia a difuzat vineri fotografii cu fetiţa, sperând în cooperarea Interpolului pentru a extinde la nivel internaţional investigaţiile, în vederea identificării familiei de provenienţă.
Schimbă versiunile
După ce a susţinut că ea a născut-o pe fetiţă, în urma unei legături cu un canadian cunoscut în Creta, femeia în grija căreia a fost găsită “Maria” a afirmat că, de fapt, a găsit-o abandonată în faţa unui supermarket, apoi, într-o altă versiune, că a obţinut-o de la mama sa, o bulgăroaică.
Directorul regional al poliţiei din regiunea centrală din Thessalia a declarat că fetiţa ar fi putut fi răpită dintr-un spital sau abandonată de o mamă celibatară. Cuplul de romi a păcălit primăria din Atena şi a înscris-o pe numele său în registrele Stării Civile, precizează Le Point. Cei doi au declarat alţi 14 copii în trei oraşe diferite, potrivit unui comunicat al poliţiei, care emite dubii în privinţa veridicităţii acestor naşteri, pentru trei copii s-ar fi născut într-un interval de cinci luni, între iunie şi noiembrie 1993, iar alţi trei între octombrie 1994 şi februarie 1995.
S-a reaprins speranţa în cazul Maddie McCann
Fetiţa a fost spitalizată sâmbătă pentru a fi supusă unor examene medicale, apoi transferată la “Zâmbetul copilului”. În afara de limba romă pe care o vorbeşte, fetiţa înţelege şi limba greacă. La centrala telefonică a adăpostului unde a fost trimisă fetiţa s-au primit 9.000 de apeluri telefonice din Grecia şi din alte ţări, de la persoane care îşi exprimau îngrijorarea în legătură cu dispariţia unor copii. Pe de altă parte, cazul ei a reaprins speranţa în familia McCann, a fetiţei britanice Maddie McCann, care a dispărut în urmă cu şase ani dintr-o staţiune portugheză, unde se afla cu familia sa. Cazul ei a făcut înconjurul lumii şi a fost relansat zilele trecute, prin difuzarea de către Scotland Yard a unui portret-robot al unui suspect care ar fi fost văzut în zona apartamentului în care se afla fetiţa chiar în seara dispariţiei acesteia. Părinţii lui Maddie speră că şi fetiţa lor este în viaţă, undeva, şi că o vor putea recupera într-o bună zi.