x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Algeria întrerupe accesul la internet pe durata primelor două probe de bacalaureat

Algeria întrerupe accesul la internet pe durata primelor două probe de bacalaureat

20 Iun 2018   •   17:21
Algeria întrerupe accesul la internet pe durata primelor două probe de bacalaureat

Accesul la internet a fost suspendat, miercuri, pe întreg teritoriul Algeriei pe durata primei ore a fiecăreia dintre primele două probe de bacalaureat, o măsură ce va continua să fie aplicată pe tot parcursul examenului până la 25 iunie în vederea evitării fraudelor, informează AFP. 

Între 08:30, ora la care a început prima probă de bacalaureat din anul 2018, şi 9:30 (07:30 şi 08:30 GMT) şi apoi la începutul celei de-a doua probe, între 11:30 şi 12:30 (10:30-11:30 GMT), accesul la internet - fix sau mobil - a fost suspendat, a constatat biroul AFP din Alger. 

O a treia suspendare a accesului la internet, timp de o oră, este prevăzută pentru miercuri după-amiază, conform unui program comunicat de operatorul public Algerie Telecom. 

Accesul la internet va fi suspendat în fiecare zi la începutul fiecărei probe, timp de o oră dimineaţa şi o oră după-amiază, până luni, 25 iunie, ''în conformitate cu instrucţiunile guvernamentale ce vizează asigurarea desfăşurării în condiţii optime a probelor de bacalaureat'', a indicat Algerie Telecom. 

În acest an, autorităţile au solicitat operatorilor publici şi privaţi restricţionarea totală a accesului la internet la debutul probelor, a explicat pentru AFP Ali Kahlane, preşedinte al Asociaţiei operatorilor de telecomunicaţii alternative (private). Caietul de sarcini al operatorilor îi forţează să se conformeze oricărei cereri în acest sens, a adăugat el. 

Sesiunea din 2016 a bacalaureatului din Algeria a fost marcată de fraude masive, subiectele scurgându-se pe reţelele sociale înainte sau la începutul probelor permiţând astfel celor întârziaţi să profite. 

Anul trecut, autorităţile au întrerupt, prin intermediul operatorilor, accesul la reţelele sociale, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe unii dintre utilizatori să le acceseze. În plus, nu a fost admisă nicio întârziere a probelor pentru a împiedica anumite persoane să profite de eventualele scurgeri. Însă, a fost nevoie de organizarea unei sesiuni speciale pentru numărul mare de persoane care au întârziat la centrele de examinare. 

Telefoanele, tabletele şi alte obiecte conectate sunt interzise anul acesta în cele 2.108 centre de examinare, o interdicţie valabilă pentru cei 709.000 de candidaţi dar şi pentru profesori, supraveghetori sau personalul administrativ. 

Candidaţii trebuie să treacă prin detectoare de metale la intrarea în centre, a declarat ministrul Educaţiei, Nouria Benghabrit, care a precizat că în birourile în care sunt tipărite subiectele au fost instalate sisteme de bruiaj a telecomunicaţiilor şi echipamente de supraveghere video. 

Până la jumătatea zilei, pe reţelele sociale nu au apărut scurgeri ale subiectelor, menţionează AFP.AGERPRES

×