x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asaltul armatei algeriene pentru eliberarea ostaticilor a luat sfârşit

Asaltul armatei algeriene pentru eliberarea ostaticilor a luat sfârşit

de Marina Constantinoiu    |    17 Ian 2013   •   23:12
Asaltul armatei algeriene pentru eliberarea ostaticilor a luat sfârşit
Sursa foto: AFP
Informaţiile sunt confuze pentru moment, statele interesate de acest eveniment exprimându-şi ingrijorarea
Asaltul dat de forţele speciale ale armatei algeriene pentru eliberarea ostaticilor aflaţi in mâinile unui grup de terorişti islamişti incă de miercuri, la o exploatare petrolieră de la graniţa cu Libia, s-a incheiat joi seara. Informaţia a fost difuzată de agenţia naţională de presă algeriană APS, care citează Prefectura regională.

Pentru moment nu a fost difuzat niciun bilanţ al acestei operaţiuni. Sute de muncitori algerieni şi 40 de cetăţeni străini (inclusiv din România, potrivit autorităţilor de la Bucureşti) au fost luaţi ostatici miercuri de grupul de terorişti islamişti cu legături cu reţeaua Al-Qaida, la exploatarea din regiunea In Amenas. Ministrul Comunicaţiilor, Mohamed Said, a anunţat cu două ore inainte de incheierea asaltului că mai multe persoane au fost ucise in cursul operaţiunii, şi numeroşi ostatici au fost eliberaţi. El a explicat că un număr important de terorişti, care au incercat să fugă intr-o ţară limitrofă, pe care nu a nominalizat-o, “au fost neutralizaţi”. După cum precizam, ţara cea mai apropiată de regiunea cu pricina, a cărei graniţă se situează la o distanţă de sub 30 de kilometri, este Libia.

Mai multe ţări occidentale, ai căror cetăţeni au fost luaţi ostatici de către jihadişti şi-au exprimat joi seara preocuparea faţă de situaţia de la faţa locului, după asaltul lansat de armata algeriană, care s-ar fi soldat cu numeroşi morţi.

Evoluţia dramatică a luării de ostatici din Algeria, in care sunt implicaţi şi cetăţeni britanici, l-a constrâns pe premierul Marii Britanii, David Cameron, să reporteze sine die un discurs-cheie privind modificarea relaţiilor ţării sale cu UE, prevăzut pentru miercuri la Amsterdam, in Olanda.
Biroul premierului a precizat că va anunţa la momentul oportun o nouă dată şi un nou loc in care urmează să fie rostit acest discurs. Acesta a mai fost amânat de câteva ori din vară până acum.
Cameron va rămâne in Marea Britanie, pentru a gestiona criza algeriană. Deja mass-media britanice vorbesc despre un număr mare de victime in rândul britanicilor.

Atacatorii veneau din Libia !
Grupul de islamişti care a atacat exploatarea petrolieră din Sahara algeriană venea din Libia, a anunţat joi seara ministrul de Interne algerian Dahou Ould Kabila.
« Potrivit tuturor informaţiilor pe care le avem, grupul terorist care a atacat regiunea In Amenas a venit din Libia », a declarat ministrul pentru cotidianul arabofon Echorouk, din Algeria, potrivit AFP. Anterior, el declarase că grupul venise din zonă.

Şeful comandoului care a reţinut ostaticii a fost ucis!
Abou al-Baraa, şeful comandoului care a luat ostatice, miercuri, sute de persoane, printre care şi străini, in Algeria, a fost ucis, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului autor al răpirii pentru agenţia ANI, citată de AFP.

La rândul său, ministrul algerian al Comunicaţiilor, Mohamed Said, a anunţat că in operaţiunea armatei de eliberare a ostaticilor, un număr important de terorişti a fost neutralizat.

Potrivit site-ului de informaţii din Mauritania Al-Akhbar, Abou al-Baraa era unul dintre cei mai importanţi şefi ai brigăzii Mokhtar Belmokhtar, care a revendicat atacul asupra eploatării petroliere algeriene.

Mokhtar Belmokhtar, supranumit “Chiorul”, este unul dintre liderii Al-Qaida din Maghrebul Islamic (Aqmi), cu care a intrat in conflict in octombrie 2012, după ce a dorit să-şi creeze propria unitate combatantă. “Probabil de naţionalitate algeriană”, al-Baraa s-a născut la finele anilor 1970 şi a devenit membru al Grupului Salafist pentru Predică şi Luptă (GSPC) la inceputul anilor 2000.

El susţinea necesitatea inlăturării regimurilor politice din regiune, pentru a putea finaliza Primăvara arabă, şi acuza Algeria şi Mauritania că sunt agenţii Franţei in regiune.

×
Subiecte în articol: atac terorist algeria luare de ostatici