x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Franța, Olanda, Anglia, Italia, ca la pomul lăudat

Franța, Olanda, Anglia, Italia, ca la pomul lăudat

de Adi Munteanu    |    27 Iun 2024   •   06:20
Franța, Olanda, Anglia, Italia, ca la pomul lăudat

Presa sportivă, suporterii, spectatorii, toți au ajuns la aceeași concluzie: cele mai urâte meciuri la acest EURO au fost cele în care au jucat principalele favorite la câștigarea titlului. „Ne-a plictisit Anglia, ne-a enervat Franța, ne-a uluit Olanda, cât despre Italia...”, au scris ziarele britanice. „Unde cerem banii înapoi pentru timpul pierdut?”, au mai completat și suporterii englezi. La polul opus, au fost lăudate pentru jocul curajos, deschis naționalele Albaniei, Georgiei și Sloveniei, „echipe fără mari pretenții, dar care au respectat fotbalul”, au mai scris suporterii.  

„Dintre favoriți, doar Germania și Spania au respectat competiția. Doar una dintre ele merită să câștige trofeul. Celelalte «mari» au desconsiderat competiția. Degeaba s-au umplut stadioanele dacă spectatorii n-au avut ce vedea”, scrie presa din Spania. Luate în colimator sunt Anglia, Olanda, Franța și Italia, ale căror prestații au fost „dezarmant de plictisitoare”, scrie și The Sun.

Anglia, fluierată de propriul public

O premieră: suporterii englezi și-au fluierat propria echipă! „Nu-mi aduc aminte ca fanii Angliei să huiduie naționala”, scria Lineker pe rețeaua X. Motivul? Cu o posesie de 72%, englezii au șutat de doar trei ori la poartă. În rest au pasat îndelung de-a latul, la mijlocul terenului.  

În fruntea listei rușinii este pus de presa britanică selecționerul Gareth Southgate. „Cum este posibil să ai la dispoziție cel mai valoros lot din lume, evaluat la peste 1,5 miliarde de euro, și să nu-i pui să dea o centrare utilă la Kane, care a șomat trei meciuri la rând?”, au scris englezii. Al doilea cel mai criticat a fost Jude Bellingham: „Trebuia să fie pe teren doar primele 13 minute din meciul cu Serbia, când a avut singura sclipire la acest European și a înscris. În rest, a fost degeaba pe teren. Ca și ceilalți”, mai scrie presa engleză. În ceea ce-l privește pe Conor Gallagher, el a fost ironizat de presă. A intrat titular însă a fost scos la pauză din cauza prestației sale „rușinoase”. „A greșit majoritatea paselor. Nu degeaba se striga din tribună «Nu i-o da lui  Gallagher, că pasează la adversar!”.

Cum necum, Anglia a câștigat grupa, dar ironiile au continuat: „Dacă Anglia a câștigat grupa cu jocul ei mizerabil, atunci Grupa C a fost o grupă de rahat, iar Southgate este un alchimist pe invers: transformă aurul în metal obișnuit”, au scris și cei de la Bleacher Report Football. 

Franța, două viteze: încet și pe loc

Nici Franța nu s-a întrebuințat pe parcursul acestui EURO. „S-a scris că Franța poate alcătui 4 echipe naționale la fel de puternice. Ca număr se poate spune asta, dar puterea unde este?”, spun francezii. „Ce pretenții să ai când înscrii un singur gol în trei meciuri. Noroc că Franța a beneficiat de un autogol cu Austria, că termina grupa cu 3 puncte”, mai spun ei. „Chiar nimeni n-a vrut să înscrie? Nici când ai pe teren patru mari marcatori, Mbappe, Griezmann, Giroud și Dembele? Ce le-a spus DD?” (Didier Deschamps, selecționerul Franței, n.r.)

Olanda a ajuns neglijabilă

Doar publicul olandez a făcut furori în Germania. Echipa însă a dezamăgit din nou. „Nimic nu mai seamănă cu vechile generații. Acum totul este haos, se joacă la nimereală, nu există comunicare între jucători, un dezastru. Austria ne-a învins pentru că au vrut ceva de la acest meci. Când și-au dat seama că ne pot învinge, au dat și golul 3, în timp ce noi am ajuns o echipă neglijabilă. Ne bate oricine nu se sperie de trecutul nostru. Că actualitatea este jalnică”, au scris și ziariștii olandezi. 

Italienii au găsit cauza: „Champions League”

„Avem de-a face cu o scădere a interesului jucătorilor pentru echipele naționale. Și interesul pentru Campionatul European a scăzut foarte mult, pentru că în campionatele mari prioritatea numărul 1 este Champions League. De acolo vin bani mulți, ai vizibilitate aproape tot anul și ești zi de zi cu coechipierii în cantonamentul propriu. UEFA greșește când dă importanță mai mare UCL, dar asta și pentru că UEFA s-a speriat de Superliga Europei, competiție paralelă care ar fi lăsat-o fără Real, Barça, Juventus, Milan sau PSG în Champions League. Doar că UEFA a greșit în continuare când a creat Liga Națiunilor, care diluează și mai mult interesul pentru echipele naționale. Iar dezinteresul din Serie A pentru naționala Italiei este primul pe listă”, scriu și italienii de la La Gazzetta dello Sport.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: franta olanda anglia italia meciuri