x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserica Ortodoxă Ucraineană: "Ne aflăm în pragul unei CATASTROFE NAŢIONALE!"

Biserica Ortodoxă Ucraineană: "Ne aflăm în pragul unei CATASTROFE NAŢIONALE!"

19 Feb 2014   •   10:08
Biserica Ortodoxă Ucraineană: "Ne aflăm în pragul unei CATASTROFE NAŢIONALE!"
Sursa foto: skyscrapercity.com

Ucraina se află în pragul unei "catastrofe naţionale", a avertizat Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Patriarhiei Moscovei, făcând apel la încetarea imediată a violenţelor şi la restabilirea dialogului între putere şi opoziţie, informează RIA Novosti, citată de Agerpres.

"De la începutul crizei politice şi pe toată perioada confruntării, Biserica Ortodoxă Ucraineană a făcut apel în repetate rânduri la încetarea violenţei şi la soluţionarea paşnică a conflictului. Din păcate, glasul Bisericii nu a fost auzit. La 18 februarie, pe străzile Kievului au reizbucnit confruntările violente, a curs sânge, au murit oameni. Biserica Ucraineană condamnă ferm vărsarea de sânge şi face apel la încetarea imediată a violenţelor şi la restabilirea dialogului", se arată într-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, citat de agenţia de presă rusă menţionată.

"Ţara noastră se află în pragul unei catastrofe naţionale. Acum, şi puterea, şi opoziţia, şi fiecare dintre noi trebuie să-şi asume răspunderea în faţa lui Dumnezeu pentru faptele sale. Pericolul unui război civil şi al unei prăbuşiri economice în Ucraina devine, din păcate, tot mai real", indică acelaşi comunicat.

Confruntări violente între forţe antiguvernamentale şi poliţie, fără precedent în cei 23 de ani de independenţă ai Ucrainei, au izbucnit marţi la Kiev, centrul mişcării de contestare declanşate la sfârşitul lunii noiembrie, după ce guvernul ucrainean a renunţat la semnarea unui acord cu UE, preferând o apropiere de Moscova. Luptele de stradă de la Kiev din ultimele ore au făcut cel puţin 25 de morţi şi numeroşi răniţi.

×