x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cei doi fii ai fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, arestaţi pentru "manipularea bursei"

Cei doi fii ai fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, arestaţi pentru "manipularea bursei"

16 Sep 2018   •   12:30
Cei doi fii ai fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, arestaţi pentru "manipularea bursei"

Cei doi fii ai fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, care a fost înlăturat de la putere de revoluţia din 2011, au fost arestaţi sâmbătă într-un dosar privind "manipularea bursei", potrivit unei surse judiciare, informează AFP. 

După prăbuşirea regimului lui Hosni Mubarak în urma Primăverii Arabe, au fost declanşate mai multe proceduri judiciare împotriva fostului şef de stat, care a stat la putere vreme de 30 de ani (1981-2011), şi a apropiaţilor săi. 

Gamal şi Alaa Mubarak, precum şi alte trei persoane, sunt acuzate că au convenit să cumpere majoritatea acţiunilor mai multor bănci prin intermediul unor societăţi-paravan, fără a le declara la bursă, cum îi obligă legea. Ei au fost arestaţi la ordinul unui judecător în timpul unei audieri într-un tribunal din Cairo şi urmează să fie transferaţi într-un centru de detenţie. Următoarea audiere în acest dosar a fost fixată pentru 20 octombrie. 

Gamal Mubarak, care în timpul regimului tatălui său s-a aflat în fruntea puternicului comitet politic al partidului aflat la putere, a fost considerat multă vreme succesorul acestuia din urmă. Fratele lui mai mare Alaa se ţinea departe de politică, însă este acuzat că a făcut avere datorită reţelelor tatălui său. 

Arestaţi în 2011 în diverse dosare, ei au fost plasaţi în detenţie provizorie de mai multe ori, înainte de a beneficia de punerea în libertate. De la ultima lor eliberare, în urmă cu trei ani, ei nu au mai fost încarceraţi. 

Alături de tatăl lor, Alaa şi Gamal Mubarak au fost condamnaţi în mai 2015 la trei ani de închisoare pentru deturnarea a peste 10 milioane de euro din fonduri publice dedicate întreţinerii palatului prezidenţial. Perioadele în care ei s-au aflat în detenţie au acoperit această pedeapsă. 

Mai mulţi responsabili ai regimului Mubarak - printre care si fostul şef de stat - acuzaţi în dosare pentru corupţie au fost în final achitaţi. Mubarak, achitat în martie 2017 pentru uciderea de manifestanţi, este cu toate acestea în continuare anchetat pentru corupţie.AGERPRES

×