x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cheney ameninta Iranul

Cheney ameninta Iranul

de Irina Cristea    |    09 Mar 2006   •   00:00
Cheney ameninta Iranul

Continuarea "cursei nucleare" a Iranului nu va ramane fara consecinte, avertizeaza Washingtonul, in timp ce sta la sfat cu Rusia.

Vicepresedintele SUA, Dick Cheney, avertizeaza Iranul, invocand "consecinte insemnate" daca regimul de la Teheran isi continua programul nuclear. Cheney a facut o declaratie destul de transanta in fata membrilor unui grup israelian de lobby, in conditiile in care tensiunile privind Iranul cresc de la o zi la alta. "Regimul iranian trebuie sa constientizeze faptul ca, daca va continua demersurile de pana acum, comunitatea internationala este pregatita sa atraga asupra Iranului consecinte semnificative", a spus vicepresedintele SUA.

NEGOCIERI. Atentionarea se suprapune cu o continuare a eforturilor diplomatice pe care Statele Unite le fac pentru a stopa cursa nucleara a regimului condus de Mahmud Ahmadinejad. Secretarul de stat Condoleezza Rice este inca de parere ca negocierile vor putea rezolva criza actuala, iar presedintele George W. Bush a stat la discutii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Intalnirea a avut loc chiar in Biroul Oval unde, potrivit protocolului, Bush nu-si primeste decat omologii. Vizita lui Lavrov puncteaza rolul foarte important pe care Rusia il joaca in intreaga criza. Scopul este de a convinge Iranul sa renunte la programul nuclear pe care l-a reluat sub pretextul "utilitatii civile". Rusia a negat informatiile potrivit carora i-ar fi permis Teheranului sa imbogateasca uraniu, in cantitati reduse, pe teritoriul sau. "Nu exista nici o propunere de compromis si nu avea cum sa existe", a spus Lavrov, subliniind ca Moscova urmareste sa convinga Iranul sa respecte hotararile Agentiei Internationale pentru Energie tomica (AIEA).

PRECIZARI
"Nu exista nici o propunere de compromis si nu avea cum sa existe"
Serghei Lavrov
ministrul rus al Afacerilor Externe

×
Subiecte în articol: externe