Mii de manifestanţi au reocupat duminică după-amiază Piaţa Taksim din Istanbul pentru a asista la un concert şi o reuniune politică, în cea de-a 10-a zi a mobilizării contra premierului Recep Tayyip Erdogan.
La tribuna ridicată în cursul dimineţii în piaţă, contestatarii politicii Guvernului şi brutalităţii poliţiei scandează, întrerupţi de muzică, “Tayyip, demisia!” sau “Guvernul, demisia!”.
“Vandali” şi “terorişti”, care au nevoie de “o lecţie”
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a relansat duminică proba de forţă cu manifestanţii, care solicită de 10 zile demisia sa, mobilizându-şi susţinătorii, adunaţi de Partidul Justiţiei şi Dreptăţii (AKP) pe care i-a îndemnat să “le dea o lecţie” adversarilor săi la alegerile municipale din 2014. “Nu sunt decât şapte luni până la alegerile locale. Vreau să le daţi oamenilor ăstora o primă lecţie pe căi democratice, la urne”, a afirmat el la sosirea pe aeroportul din Adana, afirmând că manifestanţii sunt “terorişti” şi “vandali”. “Sunt laşi, până într-acolo încât îl insultă pe premierul acestei ţări”, a afirmat Erdogan, prezentând din nou partidul său islamo-conservator drept 'partidul celor 76 de milioane de locuitori ai Turciei'”.
Acuzaţii
Încă de la declanşarea mişcării de protest, manifestanţii îl acuză pe şeful Guvernului, principala lor ţintă, de derivă autoritară şi că doreşte să islamizeze ţara.
Liderul turc îşi sporeşte apariţiile în faţa susţinătorilor săi pentru a recâştiga teren în războiul de comunicare şi imagine pe care-l are cu manifestanţii din Taksim, comentează AFP.
La Ankara, circa o mie de persoane s-au adunat în Piaţa Kizilay, punctul fierbinte ale contestării populare din capitala ţării. Taksim şi micul parc Gezi, a cărui distrugere anunţată a lansat fronda la 31 mai, a înregistrat sâmbătă seara cea mai puternică afluenţă de la declanşarea mişcării, alimentată de prezenţa a mii de suporteri ai cluburilor de fotbal rivale din oraş, Galatasaray, Fenerbahce şi Beşiktaş, care s-au împăcat de nevoie, pentru o cauză comună.
În afară de Istanbul şi Ankara, mobilizarea a fost puternică şi la Izmir.
Tinerii, vârful de lance al protestelor
Părinţii care îi cred complet străini de politică se înşală cu privire la tinerii din generaţia capitalistă care, cu toate că resping partidele tradiţionale, reprezintă "vârful de lance" al protestelor faţă de Guvernul turc, comentează AFP.
Ali tocmai a sărbătorit împlinirea a 18 ani. Cu o mască improvizată pentru a se proteja de gazele lacrimogene, el s-a instalat de trei zile, alături de colegii săi de liceu, în piaţa Kizilay, centrul protestelor din capitala Ankara. "Suntem aici pentru a ne proteja drepturile, felul în care trăim şi pentru a spune 'Ajunge!' Guvernului fascist", declară aprins tânărul.
Părinţii săi i-au interzis categoric să participe la proteste, povesteşte zâmbind Ali, însă au renunţat în faţa hotărârii sale. "Au înţeles foarte bine că nu protestăm pentru a ne distra, ci pentru viitorul nostru", a declarat el. "O sun totuşi pe mama după ce poliţia ridică" manifestanţi, ca să nu vină "să mă caute ..." .
Mobilizare prin reţele sociale
Înflăcărarea tinerilor de a se mobiliza, prin intermediul reţelelor sociale, pentru a se alătura unei mişcări iniţiate de mai mulţi ecologişti din Istanbul, ce se opun distrugerii unui parc public, i-a surprins pe sociologi, care cred că generaţia născută în anii 1990 este complet străină de politică.
Sondajele realizate în rândul tinerilor protestatari care ocupă Piaţa Taksim din Istanbul, de o săptămână, au confirmat că, deşi se ţin la distanţă de detaliile "bucătăriei interne" a politicii turce, ei rămân foarte preocupaţi de "problemele din sfera publică". O anchetă a Universităţii Bilgi din Istanbul a arătat că 53% dintre contestatari nu au participat niciodată la o reuniune politică, iar 70% nu sunt membrii niciunei organizaţii politice.
Eroarea lui Erdogan
Cu toate acestea, 92% dintre ei afirmă că represiunea poliţiei şi restricţiile din viaţa lor cotidiană impuse de Guvernul islamo-conservator, aflat la putere din 2002, adesea denunţate drept o islamizare treptată a Turciei laice, sunt unele dintre principalele motivaţii ale mobilizării lor.
"Erdogan a mizat pe economie pentru a seduce masele. Şi într-o oarecare măsură a reuşit, societatea de consum este în plin avânt în Turcia", declară Cengiz Aktar, politolog la universitatea Bahcesehir. "Cu toate acestea, formula 'Consumă şi taci', are limitele ei", a adăugat el. "Oamenii spun 'Ajunge, mai vrem şi libertăţi'".