x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 6 din 10 copii care mor înainte de 5 ani sunt de la țară

6 din 10 copii care mor înainte de 5 ani sunt de la țară

de Redacția Jurnalul    |    12 Dec 2024   •   18:30
6 din 10 copii care mor înainte de 5 ani sunt de la țară

Din cele 1.115 decese ale copiilor sub 5 ani înregistrate în 2023, 636 au fost în mediul rural, unde există un cabinet medical la 17 locuitori comparativ cu orașul.

Accesul precar la servicii medicale, disparitățile în ceea ce privește dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie din țară cu aparatură medicală necesară, precum și vulnerabilitățile induse de sărăcie fac ca România să fie în continuare în fruntea topului privind mortalitatea infantilă, la nivelul UE.

Astfel, dintre cele 1.115 decese la copii sub vârsta de 5 ani, anul trecut, 636 s-au înregistrat în mediul rural.

Organizația Salvați Copiii România avertizează că decalajul dintre rural și urban este foarte mare: în timp ce, în anul 2023, în mediul urban au funcționat 13,7 mii de cabinete medicale independente de specialitate, în rural, numărul acestora a fost de 17,3 ori mai mic (793 de cabinete).

Anul trecut, rata mortalității infantile în mediul rural a fost de 6,9 la mia de copii născuți vii, peste media pe țară, de 5,8 la mie.

Salvați Copiii România lansează un apel către companii să direcţioneze 20% din impozitul pe profit către dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.

Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România au reprezentat mai puțin de jumătate din media UE (1.626,57 euro în România față de media UE de 3.684,55 euro - Eurostat). În general, îngrijirea primară continuă să fie subutilizată, în timp ce serviciile spitalicești sunt suprasolicitate.

Sistemul de sănătate rămâne foarte centrat pe spitale, cu cheltuieli relativ mari pentru spitale și un număr foarte ridicat de paturi (7,2 la 1000 de locuitori în 2021), în comparație cu media UE (4,8 la 1.000). Distribuția unităților medicale și a medicilor în România este inegală între zonele rurale și cele urbane, serviciile medicale mobile furnizate direct în comunități pot face diferența între depistarea precoce a unei boli și complicațiile severe. Numărul locuitorilor care îi revin unui medic de familie este cu 50% mai mare în mediul rural față de mediul urban (2312 locuitori în rural față de 1157 în urban/medic de familie).

Deși sistemul de asigurare socială de sănătate este obligatoriu, aproximativ 25% din populație a rămas neasigurată în 2022 – în special în zonele rurale.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: copii deces sate