x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflict comercial de PROPORȚII. Emiratele Arabe Unite renunță la achiziția avioanelor de luptă F-35

Conflict comercial de PROPORȚII. Emiratele Arabe Unite renunță la achiziția avioanelor de luptă F-35

15 Dec 2021   •   13:48
Conflict comercial de PROPORȚII. Emiratele Arabe Unite renunță la achiziția avioanelor de luptă F-35
Sursa foto: Sursa: Hepta

Emiratele Arabe Unite renunță la achiziția avioanelor de luptă F-35 fabricate în SUA din cauza nemulțumirilor față de decizia Statelor Unite de a limita vânzările de tehnologie chineză, scrie CNN.

"Emiratele Arabe Unite au informat SUA că vor suspenda discuțiile pentru achiziția de avioane F-35. Cerințele tehnice, restricțiile operaționale suverane și analiza cost/beneficiu au dus la o reevaluare.SUA rămâne furnizorul preferat al EAU pentru cerințele avansate de apărare, iar discuțiile pentru F-35 ar putea fi redeschise în viitor", a declarat un oficial arab.

Departamentul de Stat al SUA transmite că este angajată în această înțelegere, care stă la baza unui acord din august 2020 pentru normalizarea relațiilor diplomatice între EAU și Israel.

Totodată, premierul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit cu liderul de facto al EAU, prințul moștenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed, în capitala EAU. A fost prima vizită oficială a unui lider israelian în statul din Golf.

Însă administrația SUA a presat în mod repetat EAU să renunțe la compania chineză Huawei Technologies Co. motivând că tehnologia ar acesteia ar putea reprezenta un risc de securitate pentru sistemele sale de armament.

"F-35 este bijuteria coroanei Statelor Unite, a forțelor noastre aeriene și, prin urmare, trebuie să fim capabili să protejăm securitatea tehnologiei pentru toți partenerii noștri", a declarat, săptămâna trecută, Mira Resnick., secretar de stat adjunct al SUA pentru securitate regională.

Însă oficialii EAU sunt sceptici în legătură cu afirmațiile SUA privind potențiala încălcare a securității și și-au exprimat îngrijorarea că ar putea fi prinși într-un "nou război rece" între un partener comercial de top și principalul său aliat strategic.

"Ceea ce ne îngrijorează este această linie fină între o competiție acută China și SUA și un nou Război Rece", a declarat Anwar Gargash, consilier diplomatic al conducerii EAU.

 

 

×