x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflictul din Ucraina ar putea degenera! Secretarul genera al OSCE: "Sunt îngrijorat"

Conflictul din Ucraina ar putea degenera! Secretarul genera al OSCE: "Sunt îngrijorat"

21 Ian 2015   •   15:15
Conflictul din Ucraina ar putea degenera! Secretarul genera al OSCE: "Sunt îngrijorat"
Sursa foto: Facebook

Criza ucraineană ar putea degenera într-un conflict mai amplu, întrucât lucrurile nu sunt total sub control, a declarat azi secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Lamberto Zannier.

''Sunt îngrijorat. Conflictul ucrainean este un element de instabilitate care ar putea evolua şi ar putea degenera într-un conflict mai amplu'', a spus Zannier, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Confruntările armate s-au amplificat în estul separatist al Ucrainei, unde în noaptea de marţi spre miercuri cinci civili au fost ucişi şi 29 răniţi în bombardamentele din Doneţk, potrivit autorităţilor locale.

Secretarul general al OSCE a insistat că nu există o soluţie militară la conflictul din Ucraina şi că trebuie continuată ''pista politică'' în conformitate cu acordurile convenite la Minsk în septembrie anul trecut.

La rândul său, Rusia a acuzat miercuri SUA că doresc să ''domine lumea'', în special prin impunerea poziţiei lor europenilor cu privire la criza ucraineană.

''Sunt puse în discuţie frontierele. Dacă se reia discuţia asupra principiilor fundamentale pe baza cărora s-a lucrat în ultimii 40 de ani în contextul OSCE, dezvoltând instrumentele pentru a proteja minorităţile naţionale sau convenind principii fundamentale precum inviolabilitatea frontierelor şi garanţii ale integrităţii teritoriale, atunci se pierde un element de stabilitate în relaţiile internaţionale'', a explicat Zannier.

În opinia sa, în afara subiectului criza ucraineană, SUA şi Rusia ar trebui să conlucreze cu privire la o agendă globală, unde există puncte de vedere convergente asupra unor chestiuni de interes comun, ca terorismul, mediul şi energia.

×