
Un amplu studiu clinic, prezentat zilele acestea la Sesiunea științifică anuală 2025 a Colegiului American de Cardiologie, a arătat că semaglutida, popular medicament pentru slăbit, reduce considerabil atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale (AVC). O altă cercetare a constatat că același medicament crește capacitatea de mers la pacienții diabetici cu complicații circulatorii la nivelul picioarelor.
Aproape fiecare mare companie farmaceutică din lume se află acum într-o cursă, încercând să intre cu unul sau mai multe produse pe piața anti-obezitate, însă ultimele descoperiri arată că noile medicamente GLP-1 vor merge dincolo de reducerea greutății, pentru a trata unele dintre cele mai dificile afecțiuni ale omului modern.
Atât forma injectabilă, cât și cea orală a semaglutidei - un agonist al receptorului peptidei-1 asemănător glucagonului (GLP-1) - au câștigat în ultimii ani atenția oamenilor de știință și a publicului larg pentru eficacitatea lor împotriva creșterii în greutate, a glicemiei ridicate și chiar a „poftei de alcool”.
Pilulele, mai accesibile decât injecțiile
Un nou studiu clinic internațional, condus de endocrinologul și expertul în diabet John Buse și cardiologul intervenționist Matthew Cavender de la Școala de Medicină a Universității din Carolina de Nord (SUA), a arătat că „forma orală de semaglutidă poate reduce semnificativ evenimentele cardiovasculare la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, boală cardiovasculară aterosclerotică și/sau boală cronică de rinichi”, a anunțat universitatea americană, într-un comunicat.
„Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt printre cele mai frecvente și devastatoare complicații ale diabetului”, a spus profesorul Buse, care este și director al UNC Diabetes Care Center, precizând că semaglutida a stat la baza eforturilor de a reduce atacul de cord și accidentul vascular cerebral la persoanele cu diabet: „A avea o opțiune orală pentru a oferi această terapie extrem de eficientă este un mare progres”.
Diabetul de tip 2 este o boală progresivă care afectează capacitatea de a controla nivelul zahărului din sânge, iar persoanele cu această boală trebuie să-și monitorizeze strict dieta și activitatea și au nevoie și de medicamente, deoarece glicemia devine tot mai dificil de gestionat. Cei cu diabet de tip 2 prezintă un risc semnificativ mai mare de boli cardiovasculare, deoarece pot dezvolta hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau ambele, ca urmare a glicemiei necontrolate.

Medicamentele GLP-1, cum ar fi semaglutida, au arătat un potențial mare de scădere a zahărului din sânge, dar nu se știa dacă forma orală de semaglutidă scade și riscul de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul și AVC.
Cele mai bune rezultate, în infarctul miocardic
În studiul SOUL, primul care evaluează beneficiile cardiovasculare ale unui inhibitor oral de GLP-1, au fost incluși 9.650 de pacienți cu boli cardiovasculare preexistente, cum ar fi: boala coronariană, boala arterială periferică simptomatică, boala cerebrovasculară sau boala cronică de rinichi. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: unii cu placebo (fără medicamente) și cei care au luat semaglutidă orală. Ambele grupuri au primit terapii standard de scădere a glicemiei și de reducere a riscului cardiovascular, conform ghidurilor, iar cei din grupul de medicamente au luat și o doză zilnică de semaglutidă.
Astfel, cercetătorii au descoperit că semaglutida orală a scăzut riscul de evenimente cardiovasculare majore cu 14% în comparație cu placebo. Dintre toate tipurile de evenimente cardiace majore studiate, cele mai mari reduceri ale riscului au fost înregistrate la infarctul miocardic.
Aceste descoperiri ar putea extinde accesul la medicament, în special pentru pacienții care ezită să folosească injecții, spun oamenii de știință.
Pacienții cu complicații circulatorii la picioare pot merge mai mult
O altă cercetare, prezentată la aceeași reuniune științifică și dată publicității de Colegiul American de Cardiologie, arată că același medicament-vedetă pentru slăbit poate crește capacitatea de a merge la pacienții diabetici care au deja complicații la nivelul vaselor de sânge de la picioare.
Semaglutida a îmbunătățit semnificativ distanța maximă de mers pe jos la persoanele cu boală arterială periferică simptomatică (PAD) și diabet zaharat de tip 2 în primul studiu de acest fel pentru a evalua utilizarea unui agonist GLP-1 pentru a gestiona această afecțiune, care nu are un tratament eficient în prezent.
Potrivit specialiștilor, pe lângă îmbunătățirea mersului, persoanele care au luat semaglutidă au observat, de asemenea, îmbunătățiri semnificative atât în simptome, cât și în calitatea vieții în comparație cu cei care au luat un placebo.
200 de milioane de oameni suferă de PAD
PAD, care afectează aproximativ 12 milioane de adulți din SUA și peste 200 de milioane de oameni din întreaga lume, apare atunci când există o acumulare de grăsimi și colesterol, cel mai frecvent în arterele picioarelor. Este adesea asociată cu dificultăți de mers și circulație slabă, care pot duce la răni care nu se vindecă și la o rată ridicată amputare a picioarelor.
„Chiar și în stadiile foarte incipiente ale PAD, oamenii nu pot merge bine, dar adesea nu știu că este PAD. Ei pot spune: «Tocmai am încetinit», «Îmbătrânesc» sau «Am artrită», dar de fapt sunt grav afectați funcțional și adesea vor limita ceea ce fac”, a explicat profesorul Marc Bonaca, director de cercetare vasculară la Școala de Medicină a Universității din Colorado și autor principal al studiului.
Persoanele cu PAD prezintă un risc foarte mare de complicații grave, inclusiv ischemie acută a membrelor - similară cu un atac de cord sau un accident vascular al piciorului - care poate duce la amputarea membrelor sau la moarte, dacă nu este tratată rapid. Ultimul medicament aprobat în SUA pentru îmbunătățirea rezultatelor funcționale în PAD a fost cilostazolul, în anul 2000.
„Singurul medicament pe care îl avem disponibil și este recomandat pentru simptome este contraindicat la persoanele cu insuficiență cardiacă, nu are beneficii în afară de îmbunătățirea simptomelor și provoacă o mulțime de efecte secundare, așa că, în general, este utilizat la mai puțin de 10% dintre oameni și astfel avem opțiuni limitate pentru a îmbunătăți funcția în PAD”, a mai spus prof. Bonaca.
În decurs de un an de tratament, pacienții care au luat semaglutidă au avut o reducere cu 54% a riscului de a muri sau de a avea nevoie de un medicament sau de o procedură pentru a deschide arterele blocate de la nivelul picioarelor, comparativ cu cei care au primit un placebo.