x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresul SUA, de acord să-l atace pe Putin

Congresul SUA, de acord să-l atace pe Putin

de Şerban Mihăilă    |    24 Iul 2017   •   12:30
Congresul SUA, de acord să-l atace pe Putin

Liderii republicani și democrați din Congresul american au ajuns la un acord în privința legislației care permite adoptarea de noi sancțiuni pentru pedepsirea Rusiei, bănuită că s-ar fi implicat activ în influențarea rezultatului alegerilor prezidențiale din Statele Unite, de anul trecut. Mai mult, noua legislație limitează drastic capacitatea președintelui Donald Trump de a ridica sancțiunile impuse Moscovei.

 

Înțelegerea bipartită demonstrează determinarea Congresului de a menține o linie fermă împotriva Kremlinului, indiferent de părerea liderului de la Casa Albă. Ben Cardin, democratul cu rangul cel mai înalt din Comitetul Senatului pentru Relații Externe, a declarat pentru BBC că acordul este rezultatul unor „negocieri intense”. „Un Congres aproape unit este pregătit să-i trimită președintelui Putin un mesaj clar din partea poporului american și al aliaților noștri și avem nevoie ca președintele Trump să ne ajute să transmită mesajul respectiv”, a spus el. Proiectul legislativ a trecut deja de Senat și urmează să fie suspus la vot, mâine, în Camera Reprezentanților. Inițiativa legislativă conține o prevedere care ar urma să împiedice Casa Albă să atenueze, să suspende sau să elimine sancțiunile fără aprobarea Congresului. Dacă șeful administrației de la Washington și-ar utiliza dreptul de veto asupra proiectului legislativ, atunci ar alimenta suspiciunile că este periculos de îngăduitor cu Moscova. Pe de altă parte, dacă semnează, Trump dă undă verde unei legislații față de care administrația sa s-a opus constant. Până acum, mandatul lui Donald Trump a fost marcat de un scandal interminabil, legat de contactele principalilor colaboratori ai președintelui cu membri ai administrației ruse, înainte ca actualul lider american să câștige alegerile pentru Casa Albă. La scurt timp după învestire, Trump a cerut mână liberă în relația cu Moscova, sugerând că a venit momentul pentru o îmbunătățire a relațiilor bilaterale. În cazul adoptării sale, proiectul va aduce rușilor noi sancțiuni în industriile minieră, metalurgică și de transport naval și feroviar. În același timp, vor fi impuse interdicții suplimentare unor cetățeni ruși implicați în abuzuri împotriva drepturilor omului, în furnizarea de arme pentru regimul sirian condus de Bashar al-Assad, precum și în lansarea de atacuri cibernetice comandate de guvernul de la Moscova. După anexarea Crimeei de către ruși, în 2014, SUA au impus o serie de sancțiuni contra unor cetățeni și companii din Rusia. Mai mult, anul trecut, președintele încă în exercițiu la vremea respectivă, Barack Obama, a expulzat 35 de diplomați ruși și a închis două clădiri rusești din New York și Maryland, ca răspuns la presupusa implicare a Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA.

UE cere urgent americanilor să se coordoneze

Pe fondul adoptării noii legislații americane contra Kremlinului, UE a avertizat SUA să se coordoneze cu partenerii din G7 în privinţa sancţiunilor împotriva Rusiei. „Înţelegem că proiectul de lege privind sancţiunile (…) a fost întocmit în primul rând pe considerentele interne. Suntem îngrijoraţi că măsurile discutate în Congresul SUA ar putea avea consecinţe neintenţionate, nu numai în ceea ce priveşte unitatea transatlantică / G7, ci şi asupra intereselor economice şi de securitate ale UE”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. La rândul său, Germania a avertizat deja cu represalii, dacă SUA vor sancţiona companiile germane implicate în construcţia unei noi conducte pentru gaze ruseşti în zona Mării Baltice.

 

Solicităm Congresului SUA să se angajeze în discuţii cu partenerii, inclusiv cu UE, pentru a asigura coordonarea sancțiunilor”. Comisia Europeană

 

×