x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DEZASTRU. Bulgaria, în INFERNUL APELOR

DEZASTRU. Bulgaria, în INFERNUL APELOR

21 Iun 2014   •   11:54
 DEZASTRU. Bulgaria, în INFERNUL APELOR

Ploile torenţiale care au afectat serios joi nord-estul Bulgariei s-au soldat cu 14 morţi, iar trei oameni erau daţi în continuare dispăruţi, vineri, scrie sâmbătă BTA, care trece în revistă declaraţiile, comentariile şi articolele publicate de presa bulgară pe tema inundaţiilor.

Cartierul Asparuhovo din Varna a fost cel mai lovit, scrie pe prima pagină cotidianul Duma.

'Infernul apelor', titrează şi Trud, care consemnează: 'Oameni şi animale moarte, aluviuni, străzi măturate de ape şi maşini aruncate de colo-colo ca nişte jucării. Aşa arăta vineri dimineaţa cartierul Asparuhovo. Localnicilor nu le vine în minte un dezastru similar şi nici nu le vine să creadă că s-a sfârşit coşmarul'.

Într-un alt articol, Trud scrie că ravena din Asparuhovo punea probleme de cel puţin trei ani de zile. De-a lungul acestei văi de eroziune săpate de torenţi, romii şi-au ridicat ilegal locuinţe, care obstrucţionează cursul de apă. În plus, există gropi de gunoaie ilegale, care n-au mai fost igienizate şi curăţate de ani de zile.

Şi cotidianul '24 Ceasa' (foto) scrie că tragedia a fost provocată de tăierile aleatorii de copaci, construcţiile ilegale, ravena plină de gunoaie şi ploile torenţiale. 'De-a lungul anilor, s-au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la tăierile ilegale de copaci, dar autorităţile nu au luat nicio măsură şi nimeni n-a făcut nimic (...). Unele dintre case sunt locuite de romi şi, cel mai probabil, sunt construite ilegal. Am ordonat o inspecţie la aceste case. Evaluăm pagubele şi încercăm să ajutăm oamenii să facă faţă situaţiei', a declarat pentru '24 Ceasa' primarul Varnei, Ivan Portnih.

Ziarul Sega remarcă faptul că autorităţile sunt neputincioase în situaţii de criză. Sistemul de avertizare timpurie nu a funcţionat, iar autorităţile centrale şi locale n-au fost în stare să răspundă adecvat, în aşa fel încât să limiteze numărul victimelor omeneşti şi pagubele materiale. Tragedia oamenilor n-a fost de ajuns pentru a-i opri pe politicieni să-şi mai plătească poliţe unii altora, în schimb populaţia şi oamenii de afaceri au reuşit să se organizeze pe cont propriu şi să ofere sprijin inestimabil victimelor. Aceasta este lecţia ce poate fi desprinsă după inundaţiile devastatoare care au lovit jumătate din Bulgaria, scrie Sega.

Într-un alt articol, Sega apreciază că oamenii politici bulgari s-au întrecut în declaraţii şi acuzaţii nepotrivite. Oficiali guvernamentali şi locali s-au luat la harţă şi au recurs la o propagandă electorală ieftină, iar autorităţile din Varna au acţionat cu încetinitorul. Dintr-o declaraţie a poliţiei din Varna s-a aflat că forţa regională de răspuns rapid în caz de dezastru a intrat în acţiune abia după ce a primit o alertă prin care era informată că apa aduce cu ea două cadavre. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: bulgaria inundatii