x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi români, morţi în Infernul de la In Amenas

Doi români, morţi în Infernul de la In Amenas

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    20 Ian 2013   •   19:32
Doi români, morţi în Infernul de la In Amenas
Sursa foto: AP
Spectaculoasa luare de ostatici din Algeria a îndoliat mai multe ţări

Criza ostaticilor din Algeria, declanşată miercuri şi a cărei încheiere nu putea fi declarată nici măcar duminică, după ce, oficial, asaltul asupra complexului în care se aflau ostaticii s-a încheiat, iar majoritatea acestora au fost evacuaţi, a îndoliat mai multe ţări. România se află, din păcate, printre acestea, cu doi români, angajaţi ai uneia dintre companiile implicate în activitatea de la exploatarea petrolieră de la In Amenas, care au decedat în această acţiune cu final tragic.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat duminică pentru postul de televiziune France 5, că luarea de ostatici din Algeria poate fi considerată “un act de război”, din cauza numărului mare de persoane reţinute. “Ceea ce mă frapează cel mai mult, rostim 'luare de ostatici', dar când este vorba despre atâţia oameni vizaţi, eu cred că avem de-a face cu un act de război”, a spus acesta, potrivit AFP.
Bombe vii

Ostatici transformaţi în bombe vii, stând ascunşi, la pământ, timp de peste 24 de ore, în încercarea de a scăpa din vizorul comandoului islamist sau din calea asaltului dat de forţele armate alegeriene, cam aceasta este imaginea comună descrisă de supravieţuitorii acestui coşmar de patru zile, care s-a încheiat cu o baie de sânge.

După ce sâmbătă premierul Victor Ponta şi ministrul de Externe aduceau trista veste că printre victimele de la In Amenas se află şi un cetăţean român, ziua de duminică a adus încă o veste proastă. Cetăţeanul român care fusese evacuat sâmbătă de armata algeriană de la In Amenas a decedat în spital. Fusese grav rănit şi nu a rezistat. “Este vorba despre cel de-al cincilea cetăţean român aflat în zona de confruntare. Din informaţiile obţinute de autorităţile române rezultă că decesul a intervenit în spital, ca urmare a rănilor grave suferite”, a spus secretarul de stat Robert Cazanciuc, într-o declaraţie de presă. El a subliniat faptul că MAE îşi exprimă “profunda dezamăgire” pentru faptul că autorităţile algeriene nu au informat complet, corect şi la timp în legătură cu situaţia reală de sănătate a cetăţeanului român.

Dimensiunile tragediei

“Încheierea operaţiunii militare de la In Amenas a dezvăluit adevărata dimensiune a atacului terorist, numărul mare de victime şi violenţa morţii multor cetăţeni”, a mai punctat Cazanciuc. De altfel, duminică, la faţa locului au fost descoperite încă 25 de cadavre ale unor ostatici. După un prim bilanţ oficial furnizat de autorităţile algeriene, cu 23 de cetăţeni străini  şi algerieni morţi în acest atac, plus 32 de atacatori ucişi de armata algeriană, ministrul Comunicaţiilor, Mohamed Said, a anunţat duminică dimineaţă că bilanţul, din păcate, se va modifica, în creştere.
Ministerul Afacerilor Externe va asigura repatrierea corpurilor neînsufleţite ale celor doi cetăţeni români, a anunţat MAE. În total, trei români au fost salvaţi de la In Amenas, iar doi şi-au pierdut viaţa.

Muncea, îşi ajuta părinţii şi familia

Tiberiu Ionuţ Costache, din comuna Bărcăneşti, satul Tătărani (aflat foarte aproape de Ploieşti), unul dintre cei doi români care şi-au pierdut viaţa în Algeria, era căsătorit şi avea un copil, soţia sa fiind însărcinată cu cel de-al doilea copil al familiei. Cei care l-au cunoscut spun despre el că un om “puternic, solid, bine legat, cu forţă în el, un om cumsecade şi la locul lui care muncea pentru a oferi ce e mai bun familiei lui”, scrie Agerpres. “Pleca în străinătate ca să îşi ajute părinţii şi familia”, mai spun cei care l-au cunoscut.

N-a rezistat, fusese rănit grav

Cel de-al doilea român care a murit în urma evenimentelor era inginer prahovean, au declarat, pentru Agerpres, surse oficiale. Potrivit surselor citate, familia acestuia primise sâmbătă seara o informaţie pe canale oficiale, potrivit căreia românul era rănit la o mână, fiind internat într-un spital din Algeria. Ploieşteanul a decedat însă duminică, două maşini de ambulanţă şi un psiholog fiind trimişi la familia acestuia care locuieşte în localitatea Plopu. Conform unor surse oficiale, acesta era căsătorit, avea doi copii şi lucra pentru o societate care are sediul la Londra.

Represalii

Atacatorii au afirmat că au acţionat în special ca măsură de represalii la adresa intervenţiei militare franceze din Mali, care a beneficiat de o susţinere logistică din partea Algeriei.

Forţele alegeriene au eliberat “685 de angajaţi algerieni şi 107 cetăţeni străini”, potrivit unui comunicat oficial, citat de televiziunea de stat. Cetăţeni din România, Franţa, SUA, Japonia, Marea Britanie se află pe lista decedaţilor de la In Amenas. Guvernul japonez încerca duminică să afle informaţii despre soarta a 10 japonezi daţi dispăruţi, după apariţia unor informaţii potrivit cărora 9 dintre ei ar fi fost ucişi de comandoul islamist.

“Îi căutăm pe creştini”

“Voi, algerienii şi musulmanii, nu aveţi de ce vă teme: noi îi căutăm pe creştinii care ne ucid fraţii din Mali şi din Afganistan, pentru a ne fura bogăţiile”, strigau islamiştii puternic înarmaţi care au luat ostaticii la In Amenas. Cei circa 30 de atacatori, membri ai Semnatarilor cu Sângele, grupul fondat în decembrie de un lider istoric al Al-Qaida din Magrebul Islamic (Aqmi), Mokhtar Belmokhtar, păreau a cunoaşte foarte bine complexul de la In Amenas. Atacatorii cunoşteau procedurile interne, numeroasele încăperi în care se aflau expaţii şi au atacat bazele companiilor BP şi JGC, singurele în care se aflau cetăţeni străini. Exploatarea de la In Amenas este gestionată de companiile algeriană Sonatrach, britanică BP şi norvegiană Statoil.

“Ne-am salvat singuri!” - mărturia cutremurătoare a unui român

Liviu Floria (46 de ani), care a supravieţuit atacului terorist de la complexul In Amenas din Algeria, a spus, într-o declaraţie acordată duminică presei la Piteşti, că a reuşit să scape fugind împreună cu mai mulţi colegi. El a afirmat că a asistat la momentul în care mai multe persoane înarmate au pătruns în complex şi au început să captureze angajaţii.

“Un coleg care înţelegea limba arabă ne-a confirmat că sunt terorişti şi au venit pentru a lua ostatici. Am fugit la mine în birou, ne-am ascuns, am stins luminile. În jurul nostru am auzit ţipete, urlete. După un sfert de oră au încercat să intre şi peste noi, dar din fericire uşa a rezistat şi au continuat să caute prin alte încăperi din clădire”, a povestit Liviu Floria, potrivit Agerpres.

30 de kilometri prin deşert

Românul spune că a plecat din complex în cursul nopţii, împreună cu alţi şapte colegi, printre care şi un român. Fugarii au mers peste 30 de kilometri prin deşert, iar după aproximativ 15 ore au reuşit să se întâlnească cu un grup de militari algerieni.

“La momentul declanşării atacului am fost cinci români, în locaţia cu mai multe locuri de activitate. A fost un coşmar pentru un om civilizat, ne-am salvat în ultimul moment, când am luat decizia să evadăm, altă şansă nu aveam. Am evadat împreună cu alţi şapte colegi, între care un român, norvegieni, britanici, un localnic. Localnicul ne-a ajutat foarte mult. Nu am fost reţinuţi, nu am fost salvaţi, ne-am salvat singuri. Dacă aş fi fost luat ostatic, probabil că nu mai vorbeam acum. Ne-am salvat singuri, prin forţele noastre, nu a venit nimeni să ne contacteze.  Am reuşit să dăm de armata algeriană şi ne-au predat armatei americane pe aeroport. Americanii ne-au dus cu un avion cargo la Ramstein, în Germania”, a spus Liviu Floria. Din Germania, piteşteanul a fost preluat de autorităţile române şi a ajuns în ţară sâmbătă seara.

"O să mai plec, viaţa continuă, trebuie să ne facem profesia, atacurile teroriste nu ne descurajează. Nu suntem mercenari, nu suntem militari, ne facem profesia. Mi-ar fi foarte greu să mă întorc în Algeria, vreau să văd cum o să mă simt mental, cum mă simt fizic şi după aceea mai văd. Singur nu ştiu cum aş fi reuşit, dar într-o echipă am reuşit să ne punem de acord să luăm deciziile potrivite în deşert la momentul potrivit, altfel nu ne salvam. Nu suntem eroi, nu sunt erou, eroi sunt soldaţii care luptă pe front. Importanjt este să nu îţi pierzi speranţa niciodată, asta este cel mai important”, a mai spus el.

×
Subiecte în articol: algeria romani ostatici