x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump anuleaza summit-ul cu Kim Jong-Un

Donald Trump anuleaza summit-ul cu Kim Jong-Un

de Oana Pavelescu    |    24 Mai 2018   •   17:46
Donald Trump anuleaza summit-ul cu Kim Jong-Un

Donald Trump a anula planificatul summit cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, dând vina pe o declarație a regimului de la Phenian.

Într-o scisoare adresată lui Kim Jong-Un și publicată de Casa Albă, Trump declara că abia așteapta summitul care ar fi trebuit să aibă loc pe 12 iunie dar ”din păcate, bazându-mă pe extraordinara furie și ostilitate fățisă, afișate în cea mai recentă declarație, simt că nu se cuvine, la acest moment, să avem întâlniri atât de îndelung planificate”.

Trump a mai declarat că întâlnirea este mai bine pentru cele două părți să nu aibă loc.

”Vorbiți despre capabilitățile dvs. nucleare, dar  ale noastre sunt atât de masive încât mă rog la Dumnezeu să nu foe folosite vreodată”.

Totuși, liderul de la Casa Albă mulțumește părții nord coreene pentru eliberarea ostaticilor și reglretă faptul să a fost irosită o așa ocazie istorică.

Totuşi, el i-a sugerat lui Kim să facă eforturi pentru a putea fi stabilit un summit. 'Am avut impresia că un dialog minunat începea între noi şi, în ultimă instanţă, numai dialogul contează. Aş fi foarte fericit dacă într-o zi am putea să ne întâlnim. În acelaşi timp, doresc să-ţi mulţumesc pentru eliberarea ostaticilor care acum sunt acasă alături de familiile lor. A fost un gest frumos pe care l-am apreciat foarte mult', a scris în continuare Trump. 

'Dacă te răzgândeşti în legătură cu acest cel mai important summit, te rog nu ezita să mă suni sau să-mi scrii', încheie scrisoarea preşedintele american, exprimându-şi totodată regretul pentru această situaţie. 

'Omenirea, şi Coreea de Nord în special, a pierdut o mare oportunitate pentru o pace durabilă şi multă prosperitate şi bogăţie. Această oportunitate ratată este un moment cu adevărat trist al istoriei', conchide liderul de la Casa Albă. 
 

×