x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eroarea de 0.2: scandalul de după cutremur

Eroarea de 0.2: scandalul de după cutremur

de Diana Scarlat    |    29 Aug 2016   •   19:20
Eroarea de 0.2: scandalul de după cutremur
Sursa foto: CRISTIANO CHODI/EPA

Românii din Italia cer Guvernului nostru să declare zi de doliu național pentru cei 11 români morți în cutremurul devastator de la Amatrice, Accumoli, Arquato și Ascoli, orășele din zona montană din centrul Italiei. Autoritățile au declarat deja că nu mai sunt speranțe să fie găsiți în viață cei declarați dispăruți, printre aceștia fiind și alți 14 români. Italia a declarat doliu național sâmbătă, însă presa a descoperit, în aceeași zi, că Executivul italian a încercat să-i lase pe sinistrați fără despăgubiri.

În Italia a ajuns, din partea autorităților române, doar ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, ceea ce a stârnit proteste din partea mai multor conaționali din diaspora, care acuză Guvernul României de lipsă de interes pentru gravitatea situației din Italia. Aceștia îi cheamă pe Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş în zonele distruse. Mai mult, românii din Italia cer Executivului nostru să declare zi de doliu național pentru cei care au pierit în cumplitul cutremur de miercuri dimineață.

Măsuri speciale

Premierul Dacian Cidoloș a anunțat că astăzi se va discuta, într-o ședință specială de Guvern, situația românilor afectați de cutremurul din Italia, care au nevoie de susținere financiară. „După teribilul seism, am aflat cu profund regret că 11 români şi-au pierdut viaţa şi mai mulţi sunt răniţi sau daţi dispăruţi. Sunt alături de familiile celor care au pierdut pe cineva drag şi le transmit întreaga mea solidaritate şi compasiune. Mă gândesc, de asemenea, la cei răniţi şi la cei care au de suferit din cauza puternicului cutremur. Le doresc sănătate şi puterea să depăşească această încercare. Îi asigur că Guvernul le va fi alături, pentru a-i ajuta să treacă peste această tragedie”, a transmis premierul Dacian Cioloş, într-un comunicat de presă. Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, s-a deplasat ieri în zona afectată de cutremur și a luat legătura cu românii care se află internați în spitale. Ministrul a luat parte și la ceremonia religioasă oficiată de Preasfinţitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Cinci dintre românii care au murit în cutremurul din Italia vor fi repatriați astăzi, pe cale rutieră, urmând ca și celelalte victime să fie repatriate în zilele următoare. MAE va suporta cheltuielile transporturilor funerare, din Fondul special de Urgență. 

Eroare de 0.2 grade

Spre deosebire de Guvernul nostru, cel italian a declarat doliu național, însă a falsificat datele oficiale, declarând că seismul a avut doar 6.0 grade pe scara Richter, în loc de 6.2 – cum a măsurat restul lumii. Presa italiană a preluat, inițial, această informație, descopertind abia sâmbătă că diferența de 0.2 grade scutea statul italian de necesitatea de a despăgubi sinistrații. Acum patru ani, în Italia s-a dat o Hotărâre de Guvern prin care s-a stabilit că despăgubirile se acordă doar pentru seisme de peste 6.1 grade pe scara Richter.

Bilanțul morților în seismul devastator din Italia a ajuns, ieri, la 291. Printre victime se numără 11 români, iar alți 14 sunt daţi dispăruți.

Românii afectaţi de cutremur pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209.

×