x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Experiment inedit! Patru studenţi din China au trăit 200 de zile într-un modul care simulează condiţiile de pe Lună

Experiment inedit! Patru studenţi din China au trăit 200 de zile într-un modul care simulează condiţiile de pe Lună

26 Ian 2018   •   16:16
Experiment inedit! Patru studenţi din China au trăit 200 de zile într-un modul care simulează condiţiile de pe Lună

Patru studenţi chinezi au petrecut 200 de zile consecutive la Beijing într-un laborator închis ermetic, care simulează condiţiile de pe Lună, potrivit unui anunţ făcut vineri de o companie mass-media de stat, ducând astfel la bun sfârşit o etapă suplimentară în cadrul ambiţiosului program spaţial prin care China doreşte să trimită echipaje umane pe satelitul natural al Pământului, informează AFP.

Patru studenţi de la Universitatea Beihang din Beijing, specializată în cercetări în domeniul astronauticii, au supravieţuit într-un modul cu suprafaţa de 160 de metri pătraţi, supranumit Yuegong-1 ("Palatul lunar-1"), a anunţat agenţia de presă China Nouă.

Voluntarii au locuit în acel laborator sigilat cu scopul de a simula o misiune îndelungată în condiţii de perfectă autonomie, fără ajutor extern. Scopul era mai ales acela de a testa capacitatea corpului uman de a trăi într-un spaţiu închis şi limitat.

Experimentul "a supus organismul şi mentalul fiecăruia dintre voluntari la grea încercare, însă ei au trecut testul", a declarat pentru agenţia China Nouă Liu Hong, creatorul acelui modul. Trei pene de electricitate, neprevăzute, au fost evenimentele care au perturbat "sejurul" celor patru studenţi.

Deşeurile umane au fost tratate prin biofermentare, iar plante şi legume experimentale au fost cultivate graţie unor reziduuri obţinute din deşeuri alimentare şi menajere.

Doi bărbaţi şi două femei au rămas în laborator pentru un prim sejur de 60 de zile. Ei au fost apoi înlocuiţi de un alt grup de patru persoane, care au rămas în modul timp de 200 de zile.

Primul grup va reveni în interiorul laboratorului pentru o ultimă perioadă de 105 zile, potrivit China Nouă.

"Palatul lunar-1" dispune de două module de cultură a vegetalelor şi de un modul pentru locuit. Acesta din urmă măsoară 42 de metri pătraţi şi conţine patru zone pentru somn, o sală comună, o sală de baie, o cameră rezervată tratării deşeurilor şi o altă cameră pentru creşterea animalelor.

China intenţionează să trimită echipaje de astronauţi pe Lună peste cel puţin un deceniu. Însă acest experiment are ambiţia de a pregăti mai bine viitoarele sale misiuni de lungă durată pe satelitul natural al Terrei.

Autorităţile de la Beijing investesc miliarde de euro în programele spaţiale ale Chinei, coordonate de armată, încercând să ajungă din urmă Statele Unite şi Uniunea Europeană în cursa pentru cucerirea spaţiului.

În aprilie 2017, primul vehicul spaţial de tip cargo produs de China a reuşit să se conecteze pe orbită cu laboratorul spaţial Tiangong-2. Acesta din urmă va sta la baza amenajării unei staţii spaţiale cu echipaj uman la bord, prevăzută pentru anul 2022, în momentul în care va expira durata de exploatare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). AGERPRES

×