x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Igor Dodon, suspendat din funcție de Curtea Constituțională

Igor Dodon, suspendat din funcție de Curtea Constituțională

02 Ian 2018   •   15:31
Igor Dodon, suspendat din funcție de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a decis din nou suspendarea temporară președintelui Igor Dodon din funcție, pentru ca Guvernul să poată numi în funcție noii miniștri, propuși de Partidul Democrat, scrie unimedia.info.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu va fi cel care va semna decretele de numire a miniștrilor.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a numit această decizie a CC "acrobații juridice". Potrivit lui, refuzul lui Dodon de a aproba candidaturile miniștrilor nu a fost una deliberată, ci argumentată.

Parlamentarul Serghei Sîrbu, unul dintre autorii sesizării către CC a calificat decizia drept un "triumf".

Amintim că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a respins de două ori candidaturile noilor miniștri propuși de Guvern, argumentul fiind că „majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior”.

În consecință, un grup de deputați, membri ai Comisiei juridice, numiri și imunități a depus o sesizare la Curtea Constituțională, pentru ca aceasta să examineze blocajul politic.

În mandatul lui Igor Dodon a existat deja un asemenea precedent, în cazul numirii lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. Atunci Igor Dodon a fost suspendat din funcție, iar Andrian Candu a fost împuternicit să semneze dispoziția venită de la Guvern.

 

×
Subiecte în articol: igor dodon