x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul, izolat diplomatic de o grevă generală. Toate ambasadele, inclusiv cea din România, sunt închise

Israelul, izolat diplomatic de o grevă generală. Toate ambasadele, inclusiv cea din România, sunt închise

de Marina Constantinoiu    |    24 Mar 2014   •   12:10
Israelul, izolat diplomatic de o grevă generală. Toate ambasadele, inclusiv cea din România, sunt închise

Diplomaţii israelieni au declanşat duminică o grevă generală fără precedent care a determinat închiderea completă a misiunilor diplomatice ale Israelului din lumea întreagă, ei exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de nesoluţionarea revendicărilor salariale, relatează presa israeliană şi agenţiile internaţionale de presă.

Greva parţială începută la 5 martie, când negocierile au eşuat, a afectat deja 25 de vizite ale unor oficiali străini, ameninţând inclusiv vizita Papei Francisc, planificată pentru luna mai, iar premierul Benjamin Netanyahu a fost nevoit să-şi anuleze un turneu în America Latină.

Dar greva generală începută duminică, prima de la crearea statului Israel în anul 1948, a paralizat întregul serviciu diplomatic al acestei ţări, fiind sistată activitatea tuturor celor 102 misiuni diplomatice, ambasade, consulate şi reprezentanţe pe lângă organizaţiile internaţionale, dar şi pe cea a centralei Ministerului israelian de Externe.

Şeful diplomaţiei israeliene, Avigdor Lieberman, a calificat protestul drept un act iresponsabil, mai ales că greva a fost declanşată pe termen nelimitat.

La acţiunea de protest participă cei circa 1.200 de angajaţi ai serviciului diplomatic israelian. Ei cer mărirea salariilor, despre care susţin că în prezent sunt cuprinse între 1.700 şi 2.600 de dolari, şi doresc plăţi compensatorii pentru soţii/soţiile lor care trebuie să renunţe la locurile de muncă din Israel pentru a-i însoţi la post. De asemenea, diplomaţii susţin că circa o treime dintre angajaţii MAE israelian au părăsit în ultimii 15 ani această instituţie din cauza salariilor reduse.

Ministerul israelian de Externe a postat pe reţeaua de socializare Facebook un anunţ privind sistarea activităţii sale pe termen nelimitat, până la soluţionarea conflictului de muncă. “Solicitări pentru situaţii excepţionale se pot face prin e-mail, la adresa Union@mfa.gov.il”, se mai arată în postarea ministerului din pagina sa de Facebook.

Jurnalul Naţional a mai relatat pe larg despre un conflict de muncă din diplomaţia israeliană în urmă cu un an, dar dimensiunile celui prezent îl depăşesc pe precedentul.
La 12 iunie 2013, Jurnalul relata despre tensiunile acumulate în rândul diplomaţilor israelieni, care sunt de mai multă vreme nemulţumiţi că sunt prost plătiţi şi mai ales pentru că simt că sunt din ce în ce mai lipsiţi de putere şi de influenţă în politica externă.

Circa 200 de diplomaţi au manifestat atunci la Ierusalim, cerând majorarea salariilor îngheţate de mai mulţi ani, dar mai ales ca Ministerul Afacerilor Externe să-şi redobândească prestigiul de altădată. “Diplomaţilor aflaţi la post în numeroase ţări nu le mai ajung banii de la o lună la alta”, a explicat pentru AFP Yair Frommer, preşedintele sindicatului angajaţilor din minister. “Am ajuns în punctul la care o treime din personal a preferat să plece din minister, în zece ani”, a spus acesta. “Nu se face nimic pentru soţi, care îşi pierd toate drepturile şi mai ales pensia, aşa că diplomaţii preferă să rămână în Israel şi să trăiască din două salarii”, a adăugat sindicalistul.

Salariile diplomaţilor nu au mai fost majorate de 12 ani. Dar nemulţumirea diplomaţilor se referă şi la prestigiul carierei pe care şi-au ales-o şi care nu este deloc dintre cele mai uşoare, dată fiind complexitatea problematicilor cu care se confruntă un stat precum Israelul.

×
Subiecte în articol: Israel greva generala ambasade diplomati