x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Italia: Acord asupra unui nou executiv

Italia: Acord asupra unui nou executiv

de Şerban Mihăilă    |    04 Sep 2019   •   10:26
Italia: Acord asupra unui nou executiv

Formațiuni tradițional rivale, Mișcarea Cinci Stele (M5S) și Partidul Democrat (PD) au prezentat, ieri, un program politic comun pentru a preveni organizarea alegerilor anticipate, care se anunță după ruperea coaliției anterioare, alcătuită din M5S și partidul de extremă dreapta Liga, condus de liderul populist Matteo Salvini. Programul reprezintă baza formării unui nou guvern de coaliție la Roma.

 

În timp ce liderii Mișcării Cinci Stele și cei ai Partidului Democrat prezentau ieri programul preconizatei lor alianțe, membrii formațiunii antisistem M5S votau online asupra unei coaliții cu PD. Principalul punct al agendei comune este bugetul pentru anul 2020, orientat spre o dezvoltare economică accentuată. Programul economic comun prevede însă o promisiune clară, conform căreia această creștere nu va pune în pericol finanțele publice. În momentul de față, din punct de vedere al datoriilor publice, Italia se plasează pe locul secund în rândul statelor din Uniunea Europeană, scrie Reuters, iar acordul politic dintre cele două partide solicită liderilor de la Bruxelles o flexibilitate mult mai mare, în vederea depășirii „rigidității excesive” a regulilor bugetare actuale. Insistând asupra „echității sociale”, M5S și PD au promis să introducă salariul minim, să evite mărirea TVA și să intensifice cheltuielile în educație, cercetare și asistență socială. Programul mai prevede taxe pentru vânzările online, impuse companiilor multinaționale, precum și crearea unei bănci de stat, în vederea impulsionării dezvoltării părții sudice a țării. Într-un mesaj postat pe blogul său, M5S le-a cerut susținătorilor să sprijine noua coaliție, „într-un moment foarte delicat pentru țară”, care trebuie abordat „punând-se accentul pe interesele și nevoile cetățenilor”. De altfel, liderul M5S, Luigi Di Maio, declara ieri că totul depinde de votul online al membrilor formațiunii sale în privința alcătuirii unei coaliții cu PD. În cazul în care votul ar fi fost unul negativ, premierul desemnat, Giuseppe Conte, ar fi trebuit să anunțe că a eșuat în încercarea de a forma un nou executiv.

 

Situație explozivă

Italia a intrat într-un haos politic fără precedent, luna trecută, când liderul populist Matteo Salvini și-a retras partidul din alianța cu M5S, încercând să exploateze popularitatea formațiunii sale pentru a organiza alegeri anticipate și a deveni premier. Mișcarea lui a creat pericolul apariției unui guvern totalitar de extremă dreapta. Salvini, a cărui popularitate s-a erodat în ultimele săptămâni, nu a prevăzut însă o alianță între M5S și PD, adversari politici tradiționali și cele mai mari partide din Parlamentul de la Roma. În cazul unui eșec al formării alianței dintre M5S și PD, președintele Italiei, Sergio Mattarella, ar fi fost nevoit să convoace alegeri anticipate.

 

Acesta este un moment foarte delicat pentru țară. Trebuie abordat, punând-se accentul pe interesele și nevoile cetățenilor, ale comunității pe care o formăm cu toți”. 

Blog M5S

×