x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Libia: Miliţieni islamişti anunţă că au preluat controlul asupra aeroportului din Tripoli

Libia: Miliţieni islamişti anunţă că au preluat controlul asupra aeroportului din Tripoli

de Agerpres    |    23 Aug 2014   •   21:53
Libia: Miliţieni islamişti anunţă că au preluat controlul asupra aeroportului din Tripoli

Miliţieni islamişti au anunţat că au preluat controlul sâmbătă asupra aeroportului internaţional din Tripoli la capătul a zece zile de confruntări violente cu miliţieni naţionalişti, a relatat televiziunea locală Anaabaa, preluată de AFP.

"Fajr Libya (Zorii Libiei) anunţă că controlează în totalitate aeroportul internaţional din Tripoli", a anunţat postul de televiziune apropiat de islamişti.

Această instalaţie strategică, situată la 30 de kilometri sud de capitală şi închisă de la începutul confruntărilor, a fost gestionată de miliţienii din Zenten (vest) de la căderea regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi în 2011.

În timpul dimineţii, responsabili ai miliţienilor islamişti, dintre care o parte au sosit din Misrata (la est de Tripoli), au afirmat că forţele lor progresau în direcţia aeroportului, reuşind să captureze un pod şi o tabără militară. Dacă şi preluarea aeroportului va fi confirmată dintr-o sursă independentă, aceasta ar fi o pierdere importantă pentru miliţienii Zenten, care s-au aliat cu generalul disident Khalifa Haftar, cu sediul la Benghazi, în estul libian. Acesta este ostil islamiştilor, împotriva cărora a lansat o operaţiune denumită "Karama" (Demnitate).

Miliţienii islamişti, care nu au încetat să revendice succes după succes în faţa naţionaliştilor Zenten, au organizat joi o vizită pentru presa libiană la un cartier general militar pe drumul spre aeroport pentru a-i confirma capturarea.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al "Fajr Libya", numele operaţiunii islamiştilor, Mohamed al-Ghariani, a afirmat că raidul aerian ce i-a vizat pe timpul nopţii, soldat cu zece morţi printre oamenii săi în apropiere de aeroport, a fost menit să reducă presiunea asupra miliţienilor Zenten, care apărau aeroportul. 

×
Subiecte în articol: fajr libya tripoli islamisti