x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul celui mai mare partid islamist din Bangladesh, condamnat la moarte prin spânzurare

Liderul celui mai mare partid islamist din Bangladesh, condamnat la moarte prin spânzurare

29 Oct 2014   •   11:57
Liderul celui mai mare partid islamist din Bangladesh, condamnat la moarte prin spânzurare

Liderul celui mai mare partid islamist din Bangladesh, Motiur Rahman Nizami, a fost condamnat de un tribunal excepţional la pedeapsa cu moartea pentru crime de război comise în timpul războiului sângeros pentru independenţă din 1971, relatează agenţiile de presă, citate de Agerpres. Motiur Rahman Nizami (71 de ani), preşedintele partidului Jamaat-e-Islami, a fost recunoscut vinovat de omoruri, violuri şi jafuri, şi a fost condamnat la moarte prin spânzurare.

În aşteptarea acestui verdict, securitatea a fost întărită în întreaga ţară, unde autorităţile se tem de izbucnirea unor violenţe puternice ca cele din 2013, după condamnarea altor lideri ai Jamaat-e-Islami la pedeapsa capitală pentru crime de război în 1971.

Războiul de independenţă din Bangladesh faţă de Pakistan s-a soldat cu trei milioane de morţi, potrivit cifrelor oficiale ale guvernului de la Dacca, iar, conform unor surse independente, între 300.000 şi 500.000 de morţi.

Tribunalul internaţional pentru crime în Bangladesh (ICT), o controversată jurisdicţie instaurată în 2010 de către guvern, a estimat că Motiur Rahman Nizami a jucat un rol de prim-plan în cadrul miliţiei islamiste propakistaneze Al-Badr. Această miliţie redutabilă lupta alături de armata pakistaneză pentru ca provincia lor să rămână în cadrul Pakistanului.

În motivaţia sa, ICT a relevat îndeosebi faptul că liderul Jamaat-el-Islami a pus la cale masacre în rândul profesorilor, scriitorilor şi medicilor. ''Este un verdict istoric'', a comentat procurorul Haider Ali.

Războiul din 1971 a dus la naşterea Bangladeshului, care era din 1947 o provincie a Pakistanului denumită Bengalul de Est, apoi Pakistanul de Est.

×