x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra începe războiul cu Uniunea Europeană

Londra începe războiul cu Uniunea Europeană

de Şerban Mihăilă    |    03 Mai 2017   •   12:50
Londra începe războiul cu Uniunea Europeană
Sursa foto: ANDY RAIN/EPA

După ce surse de la Bruxelles și reprezentanți ai opoziției de la Londra au dezvăluit în presă detalii despre eșecul dineului organizat la reședința premierului Theresa May  în onoarea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, șefa executivului britanic a avertizat electoratul din Regatul Unit că UE  încearcă să obțină un acord de „divorț” în favoarea sa, prin intermediul negocierilor pentru Brexit.

„Negocierile care urmează vor fi dure. Vom sta la masa tratativelor cu 27 de state membre care sunt unite în hotărârea de a încheia un acord în avantajul lor. Avem nevoie și aici, în Marea Britanie, de aceeași coeziune pentru a ne asigura că obținem un acord care să fie favorabil și intereselor noastre naționale", a scris, ieri, Theresa May, în cotidianul local „Western Morning News”, care apare în sud-vestul Regatului Unit, unde șefa guvernului de la Londra se va afla în campanie, în vederea alegerilor legislative anticipate din iunie. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, anunțase pe Twitter, după summitul de sâmbătă, de la Bruxelles, că liniile directoare ale negocierilor pentru Brexit au fost adoptate „în unanimitate”, iar cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat că aceste linii directoare au fost aprobate „în mai puțin de 15 minute” și a remarcat, la rândul său, „unitatea” celor 27 de state. Concomitent, cancelarul german, Angela Merkel, a reamintit că, după Brexit, Marea Britanie nu va avea aceleași drepturi ca o țară din UE, deși „unii din Regatul Unit își fac încă iluzii”. Merkel a făcut această remarcă imediat după „dineul de lucru” oferit de May lui Juncker, săptămâna trecută, la reședința premierului britanic. Potrivit publicației germane „Frankfurter Allgemeine”, citată de BBC, Juncker a informat-o pe Merkel că Theresa May „se află pe altă galaxie”, la scurt timp după cina de pe Downing Street. Informațiile incendiare despre dineu au fost furnizate presei, atât de surse de la Bruxelles, cât și de reprezentanți ai opoziției de la Londra. În urma acestor dezvăluiri, Theresa May a fost acuzată că, în mod umilitor, a ratat startul negocierilor pentru Brexit. Juncker i-ar fi spus premierului britanic că nici măcar nu are rost să se prezinte la primele discuții asupra ieșirii Marii Britanii din UE, a scris, la rândul ei, publicația „The Guardian”.

Un dineu de coșmar pentru premierul britanic

Potrivit surselor prezente la dineu, May a fost avertizată în privința neînceperii tratativelor, dacă nu acceptă ideea că blocul comunitar nu va discuta despre un viitor acord comercial, până când guvernul britanic nu ajunge la o înțelegere asupra notei de plată  pentru Brexit, stabilită de europeni la 60 de miliarde euro, precum și asupra drepturilor cetățenilor comunitari pe teritoriul Regatului Unit. Premierul britanic, susțin martorii oculari, începuse cina de lucru în forță, insistând pentru un debut cât mai rapid al discuțiilor despre viitoare relație dintre Regatul Unit și UE. De asemenea, May ar fi precizat că Londra nu datorează niciun ban blocului comunitar. „Raspunsul lui Juncker a fost calm si sarcastic”, a declarat o sursă pentru publicația britanică. „El s-a întors către Michel Barnier (negociatorul-șef al UE), apoi iar către doamna May, și a spus că, împotriva așteptărilor sale, următoarele 23 de luni de negocieri ar putea fi extrem de liniștite. El i-a spus foarte clar că nu are sens sa aiba loc nici măcar prima întâlnire, dacă Regatul Unit nu acceptă textul tratatului și realitatea politică”.

Părăsesc Downing Street de zece ori mai sceptic decât eram”, Juncker către May, la sfârșitul dineului

×