x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SECRETUL ascuns sub o pictură de Rembrandt. Ce au descoperit cercetătorii după scanarea capodoperei "Bătrân în costum militar"

SECRETUL ascuns sub o pictură de Rembrandt. Ce au descoperit cercetătorii după scanarea capodoperei "Bătrân în costum militar"

02 Feb 2013   •   12:59
SECRETUL ascuns sub o pictură de Rembrandt. Ce au descoperit cercetătorii după scanarea capodoperei "Bătrân în costum militar"
Sursa foto: flickr.com

Un scaner sofisticat cu raze X a scos la iveală secretul ascuns al unei capodopere a pictorului flamand Rembrandt Harmenszoon van Rijn, scrie dasy.de. Cercetătorii au descoperit că pictura "Bătrân în costum militar", realizată în anul 1631, ascunde un alt portret.

Iniţial, pictura a fost analizată cu ajutorul unui scaner în infraroşu, al unuia cu neutroni şi respectiv cu un scaner convenţional cu raze X, însă rezultatele nu au fost pe măsura aştepărilor. "Problema a fost că Rembrant a folosit aceleaşi vopsele, cu aceaşi compoziţie chimică atât pentru pictura iniţială, cât şi pentru cea care o acoperă", a declarat un expert.

Noua tehnologie însă, mult mai avansată, poate trece prin diferitele straturi de vopsea aplicate. "Experimentele noastre demonstrează că este posibil să dezvăluim o mare parte din imaginea ascunsă", a declarat Matthias Alfeld de la Universitatea din Antwerp.

Rezultatele ultimelor scanări vor fi publicate în "Journal of Analytical Atomic Spectrometryle".

Capodopera lui Rembrandt, "Bătrân în costum militar", se află la Muzeul J. Paul Getty din Los Angeles.

×