x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mortul nedorit şi-a găsit odihna. Nazistul Priebke, înmormântat în secret

Mortul nedorit şi-a găsit odihna. Nazistul Priebke, înmormântat în secret

de Istvan Deak    |    12 Noi 2013   •   17:47
Mortul nedorit şi-a găsit odihna. Nazistul Priebke, înmormântat în secret

Criminalul de război nazist Erich Priebke, ale cărui funeralii au suscitat atâtea polemici, încât a trebuit să fie suspedate, a fost înmormântat în cele din urmă, în secret, în cimitirul unei închisori italiene, anunţă La Reppublica. Ziarul nu oferă detalii despre locul în care se află această închisoare în Italia, pentru a evita ca locul să devină unul de adunare pentru nostalgicii Celui De-al Treilea Reich.

Rămăşiţele pământeşti ale lui Erich Priebke, care a murit la 11 octombrie la Roma la vârsta de 100 de ani, au fost înhumate sub o lespede fără nume, identificată doar cu un număr şi o cruce din lemn.
“Aici, cadavrul lui Priebke nu este nimic altceva decât un simplu cadavru, şi nu un simbol nazist”, a adăugat cotidianul italian despre locul ales pentru înhumarea rămăşiţelor pământeşti ale nazistului Priebke.

Potrivit La Repubblica, directorul acestei închisori neidentificate a fost convocat la Roma, unde autorităţile i-au comunicat că penitenciarul său a fost ales să adăpostească rămăşiţele fostului criminal de război. La întoarcere, el a însărcinat câţiva deţinuţi să cureţe accesul către micul cimitir, care nu a mai fost utilizat de 15 - 20 de ani.

Înhumarea rămăşiţelor fostului căpitan SS a provocat o amplă polemică în Italia, devenind un coşmar pentru Guvernul italian şi o ofensă pentru victimele nazismului. Priebke, responsabil de asasinarea, în 1944, a 335 de persoane la Grotele Ardeatine, a murit fără să aibă vreo remuşcare. Avocatul său, Paolo Giachini, a încercat să-i transforme funeraliile într-un omagiu public, lucru pe care Primăria Romei şi Biserica l-au refuzat tranşant.

După protestele înregistrate la 15 octombrie în localitatea Albano Laziale, unde rudele nazistului îi transferaseră rămăşiţele, pentru ca un preot excomunicat să oficieze slujba şi să-l îngroape pe Priebke în cavoul familiei, autorităţile italiene au sechestrat sicriul pe aeroportul militar din Pratica di Mare, aşteptând să-i găsească lui Erich Priebke un alt loc de veci.

Principalul scop, cu care în final avocatul Giachini a fost de acord, era să găsească un loc secret pentru a evita ca mormântul să devină un loc de pelerinaj pentru simpatizanţii nazismului. Când totul a fost pregătit, doi funcţionari veniţi la bordul unui avion s-au prezentat duminică la ora 03:45 pe aerodromul militar din Pratica di Mare, la 35 de kilometri distanţă de Roma.

“Doar unul ştia încotro se îndreaptă şi de ce”, relatează în exclusivitate chiar directorul ziarului La Repubblica, Ezio Mauro. “Au pus sicriul într-o maşină, care a fost urmărită de o altă maşină de escortă, iar după cinci ore de mers, cu puţin înainte de a se lumina de ziuă, rămăşiţele au fost transferate într-un alt mijloc de transport. Într-o zi de odihnă nimeni nu a observat cum doi subofiţeri coboară sicriul din furgonetă înarmaţi cu lopeţi. La închisoare era linişte, nu era ora de vizite. După câteva ore totul s-a terminat.

La Roma, celula de criză primeşte mesajul aşteptat: totul în ordine, operaţiunea s-a încheiat. Înainte de a pleca, cei doi bărbaţi au pus deasupra mormântului crucea din lemn pe care o aduseseră din capitală. Pe lespede niciun nume, nicio dată. Doar un număr. Numărul este păstrat într-un plic galben plasat în seiful funcţionarului care a condus operaţiunea. Îi va fi predat fiului lui Priebke care în decembrie va veni de la New York la căpătâiul tatălui său, acum că acesta are un mormânt.

După ce a fost condamnat la închisoare pe viaţă, Priebke a trăit 15 ani în capitala italiană, în regim de arest la domiciliu, la avocatul său, Paolo Giachini.


×
Subiecte în articol: Erich Priebke nazism