x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO vrea sancțiunile contra Rusiei

NATO vrea sancțiunile contra Rusiei

08 Dec 2016   •   20:10
NATO vrea sancțiunile contra Rusiei
Sursa foto: Ye Pingfan

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat, ieri, drept „importantă" menținerea sancțiunilor economice impuse Rusiei în 2014 de către SUA și UE, după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

Deoarece acordurile de la Minsk, menite să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, între forțele guvernamentale și rebelii proruși, nu sunt respectate, „comunitatea internațională trebuie să mențină presiunea asupra Rusiei pentru ca aceasta să-și respecte obligațiile", a declarat Stoltenberg, la sediul NATO din Bruxelles. „Este important ca sancțiunile economice să fie menținute", a reafirmat el. Aceste sancțiuni economice severe, care au provocat represalii din partea Rusiei, ce au afectat în special agricultorii europeni, fac obiectul unor dezbateri între cele 28 de state membre ale UE, care ar trebui să decidă în curând asupra prelungirii lor. La 24 noiembrie, primindu-l pe președintele ucrainean Petro Poroșenko la Bruxelles, președintele Consiliului European, Donald Tusk (care reprezintă statele membre) a declarat că speră în conturarea unei decizii privind prelungirea sancțiunilor „înainte de următorul summit" al UE, preconizat pentru 15 decembrie la Bruxelles. Potrivit lui Jens Stoltenberg, exista în luna noiembrie, în estul Ucrainei, „o creștere masivă a încălcărilor armistițiului și acestea continuă", cu „sute de explozii provocate în fiecare zi" de artileria grea, „de echipamente interzise prin acordurile de la Minsk". În acest context, el și-a reafirmat dorința privind o încetare „imediată" a focului.

Miniștrii de externe ai țărilor membre NATO s-au reunit marți la Bruxelles, timp de două zile, pentru a discuta despre o mai strânsă cooperare cu UE și despre relațiile cu Rusia.

 

Cer tuturor părților implicate să-și dubleze eforturile pentru a aplica acordurile de la Minsk"

Jens Stoltenberg

 

Miniștrii de externe din cele 28 de state membre ale NATO, reuniți de marți la Bruxelles, s-au întâlnit miercuri dimineață cu omologul lor ucrainean Pavlo Klimkin. Acesta a "reconfirmat angajamentul Ucrainei de a pune în aplicare acordurile" de la Minsk, în timp ce Moscova și Kievul își pasează una alteia responsabilitatea pentru încălcarea acordurilor.

×