x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Precizări din partea BNR în legătură cu Baza Progresul. Arenele BNR – între mit și realitate

Precizări din partea BNR în legătură cu Baza Progresul. Arenele BNR – între mit și realitate

26 Apr 2024   •   08:57
Precizări din partea BNR în legătură cu Baza Progresul. Arenele BNR – între mit și realitate

În ultima vreme au apărut unele comentarii cu privire la neutilizarea terenurilor sportive din “Parcul cu platani” pentru organizarea unor competiții sportive de anvergură.

Sa începem cu puțină istorie. Banca Națională a României a sprijinit, ori de cate ori i s-a solicitat, desfășurarea competițiilor sportive pe terenurile pe care le are in proprietate, fără a solicita plata vreunei chirii. Sportivii de performanță au avut acces permanent și gratuit pentru antrenamente, ori de cate ori au solicitat. Au fost asigurate fonduri pentru realizarea lucrărilor de mentenanță curentă a terenurilor sportive.

In prezent, atât Arena de tenis, cât si Arena de fotbal nu mai corespund, din punct de vedere tehnic, la normele legale în vigoare cu privire la siguranța pentru organizarea și desfășurarea  manifestărilor sportive la care participă mii de spectatori.

În plus, o abordare corectă ne impune și o analiză mai detaliată, care să țină seama și de situarea arenelor într-o zonă rezidențială, aglomerată, care nu dispune de o infrastructură adecvată (căi de acces, spații de parcare). Lipsa locurilor de parcare și dimensiunile relativ reduse ale străzilor pot genera probleme majore în cazul în care ar fi nevoie de evacuarea spectatorilor în caz de urgență. Accesul și evacuarea pentru mii de spectatori în zona Cartierului Cotroceni este practic imposibilă fără să creezi un disconfort major pentru locuitorii din zonă.

Aceste tipuri de probleme au stat la baza deciziilor luate în multe orașe din Europa, prin care marile arene sportive au fost mutate la periferie, în zone deschise unde nu este afectat confortul vecinilor și, în același timp, este realizată siguranța spectatorilor. Un astfel de exemplu este La Caja Magica din Madrid, care găzduiește turneul de tenis Mutua Madrilena.

 

Mugur Șteț

Director adjunct

Centrul de perfecționare profesională și activități sociale

Banca Națională a României

 

 

×
Subiecte în articol: Arenele BNR Baza Progresul