x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nepotism la vârf, în Departamentul de Stat

Nepotism la vârf, în Departamentul de Stat

de Şerban Mihăilă    |    15 Sep 2016   •   10:22
Nepotism la vârf, în Departamentul de Stat
Sursa foto: Xu Jinquan

Peste 9 milioane de dolari din conturile Departamentului de Stat au fost direcționate, prin intermediul agenției guvernamentale americane „Peace Corps”, unei fundații nonprofit, înființată și condusă de fiica secretarului de Stat al SUA. Potrivit unor documente obținute de „The Daily Caller News Foundations”, Departamentul de Stat a finanțat un program al „Peace Corps”, creat de Vanessa Kerry și oficialități din cele două structuri guvernamentale.

Printr-un contract acordat fără licitație, „Peace Corps” oferea banii primiți de la departamentul condus astăzi de John Kerry nici mai mult nici mai puțin decât fundației nonprofit înființată special pentru acest program de către fiica actualului șef al diplomației americane. În septembrie 2012, „Peace Corps” a acordat fundației conduse de Vanessa – numită ”Seed Global Health” (SGH) – un contract pe trei ani, în valoare de 2 milioane de dolari, bani primiți din bugetul Departamentului de Stat. La vremea respectivă, John Kerry ocupa funcția de președinte al Comitetului pentru Relații Externe din Senatul SUA, care supraveghea atât Departamentul de Stat, cât și „Peace Corps”. În septembrie 2005, SGH a obținut o prelungire de patru ani a contractului, în valoare de 6,4 milioane de dolari, tot fără licitație. De data aceasta, suma este virată din conturile Departamentului de Stat, într-un moment în care John Kerry se află la conducerea instituției. SGH mai primește aproape 1 milion de dolari, dintr-o modificare contractuală survenită în perioada primei atribuiri. Programul derulat de „Peace Corps” trimite doctori și asistente, pe bază de voluntariat, la școli medicale din Malawi, Tanzania, Uganda și Liberia. Potrivit site-ului SGH, citat de „The Daily Caller News Foundations” (DCNF), peste 40 de formatori în domeniul medical au lucrat în 13 locații, în timpul programului derulat între 2014 și 2015.

Rapid și fără concurență

„Kerry și oficialități guvernamentale au conspirat pentru demararea acestui program și pentru a se asigura că SGH primește contractul”, scrie DCNF, care publică extrase din minuta unor întâlniri care au avut loc în toamna anului 2011, cu participarea fiicei lui Kerry, a doi directori ai „Peace Corps”, precum și a șefului unui birou al Departamentului de Stat, care, ulterior, a finanțat programul derulat de SGH. În timpul întâlnirilor, Vanessa Kerry a primit asigurări că nu va avea concurență în obținerea fondurilor din partea Departamentului de Stat. De asemenea, a fost pus la punct un mecanism prin care banii federali urmau să ajungă rapid și prin atribuire directă la SGH. Vanessa Kerry a primit salariu de la fundație, pentru prima oară, în 2014. „Ea a fost singura persoană listată pe formularul 990 de impozit non-profit pentru a primi salariu - 140.000 de dolari pentru 30 de ore pe săptămână”, scrie DCNF. Contactat de site-ul de știri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a afirmat că secretarul de Stat, John Kerry, nu a jucat niciun rol în atribuirea contractului. „Nu există nici un conflict de interese”, a spus el.

„Nu există vreun conflict de interese în parteneriatul nostru cu «Peace Corps» și guvernul american. Doctorul Vanessa Kerry este, înainte de toate, angajată și plătită de către Spitalul General din Massachusetts și Școala Medicală Harvard” – Mark Marino, purtător de cuvânt al SGH

 

 

×