x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum să prepari clătite delicioase cu flori de salcâm

Cum să prepari clătite delicioase cu flori de salcâm

de Redacția Jurnalul    |    17 Mai 2024   •   21:45
Cum să prepari clătite delicioase cu flori de salcâm

Florile de salcâm ne încântă cu parfumul și aroma lor, astfel că le putem include și în preparatele culinare.

Totodată, parfumul florilor de salcâm are un puternic efect antidepresiv. Folosite sub formă de sirop sau ceai au efect antitusiv, combat constipația și reduc arsurile gastrice.

Infuzia sau decoctul din flori de salcâm diminuează colicile abdominale și refluxul esofagian. Ceaiul de salcâm se poate folosi și sub formă de cataplasme în arsuri, plăgi sau ulcerații cutanate.

Rețetă de clătite cu flori de salcâm

Aluatul pentru clătitele cu flori de salcâm se pregătește în mod clasic, apoi se adaugă florile bine spălate și scurse. Se pot prepara sub formă de clătite întinse, în care se adaugă doar florile albe, separat. Dar se pot prepara și sub formă de mini clătite, în care se folosește floarea cu codiță.â

Ingrediente

  • 3 ouă mari
  • 750 ml lapte
  • 300 ml apă minerală
  • 350 gr făină
  • 350 gr flori de salcâm
  • 1 praf de sare
  • 50 gr zahăr
  • puțin ulei pentru uns tigaia.

Mod de preparare

Florile de salcâm trebuie scuturate de impurități, căltite în una-două ape și scurse. Florile se desprina apoi de codițe. 

Se pot prepara în două moduri. Se folosește doar inflorescența sau poți folosi florile cu codița atașată, cum este cazul la rețeta de gogoși.

Pentru prepararea aluatului de clătite se spar ouăle într-un bol și presară un praf de sare și zahărul peste ele (sau poți să le faci fără zahăr). Amestecă-le până când devin spumoase și își sporesc volumul. Toarnă laptele treptat, în timp ce amesteci pentru omogenizarea compoziției.

Apoi adaugă treptat făina, omogenizând compoziția. La final, adaugă treptat apa minerală. Aceasta va oferi clătitelor o textură mai pufoasă și mai aerată.

Pune deoparte din aluat, dacă te-ai decis să prepari clătitele în două moduri. Într-o parte adaugi floricelele separate de codițe și le amesteci ușor în aluat.

Pentru a prepara clătitele, unge ușor tigaia cu puțin ulei și încălzește-o pe flacăra aragazului. Pune câte un polonic din aluat și întinde-l pe toată baza tigăii. Coace clătitele cu flori de salcâm în aluat, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.

Pentru a prepara clătite în care folosești întreaga floare de salcâm cu codiță, trece floarea prin aluatul simplu și adaug-o în tigaia încinsă. Rumenește clătita pe ambele părți.

Clătitele cu flori de salcâm pot fi servite simple, potrivit hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: clatite flori salcam culinar