x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noua administrație a SUA IA PULSUL EUROPEI la Munchen.  Care sunt românii invitați la cea mai selectă reuniune pentru securitatea mondială?

Noua administrație a SUA IA PULSUL EUROPEI la Munchen.  Care sunt românii invitați la cea mai selectă reuniune pentru securitatea mondială?

de Dan Constantin    |    18 Feb 2017   •   18:47
Noua administrație a SUA IA PULSUL EUROPEI la Munchen.  Care sunt românii invitați la cea mai selectă reuniune pentru securitatea mondială?

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu și Sorin Ducaru, adjunct al Secretarului general NATO, sunt singuriii români pe lista participanților la Conferința pentru Securitate de la Munchen(MSC), reuniune care anticipează marile decizii din politica mondială în relațiile internațională în domeniul apărării.

 Sunt prezenți la ediția 53 a forumului 500 de lideri politici-șefi de stat,premieri, miniștri de axterne și ai apărării, conducători ai organizatiilor mondiale-care alături de șefii unor mai companii expun puncte de vedere asupra situației internaționale și anticipează măsurile de rezolvare a tensiunilor din punctele de conflict.

La conferința care durează trei zile (17-19 februarie) noua administrație a Statelor Unite participă cu o delegație substanțială  care ia în primul rând ,,pulsul” Europei . Vicepreședintele SUA, miniștrii Apărării și ai Securității Interne , dar și 14 senatori americani participă la dezbaterile din plenul conferinței și la întâlnirile din marja reuniunii devenit un punct de dialog și aranjamente pentru decizii de maximă importanță în politica se securitate.Tensiunile dintre administrația Trump și segmente ale societății americane au fost ,,exportate” și la MSC ,unde senatorul John McCain a criticat relații neconforme ale Casei Albe cu Rusia, care au determinat demisia consuilierului pentru securitate.

Plenara de sâmbătă are drept temă  relațiile transatlantice și ordinea internațională ,susțiuntă de alocuțiuni de cancelarul Angela Merkel, Michael Pence-vicepreședinte al SUA, Antonio Guterres –secretarul general ONU, Jens Stoltenberg, Federica Mogherini, Sigmar Gabriel , Jean  Marc Ayrault, Serghei Lavrov- miniștrii de externe ai Germaniei , Franței, Rusiei.

În lista participanților, publicată pe site-ul  MSC, se află și Bill Gates, George Soros, Victoria Nuland- cu mențiunea de fost asistent al Secretarului de Stat, Klaus Mangold- personaje mediatizate și în România.

 

×