x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O cantitate "fără precedent" de obiecte luate de tsunamiul din Japonia a eşuat în Alaska (VIDEO)

O cantitate "fără precedent" de obiecte luate de tsunamiul din Japonia a eşuat în Alaska (VIDEO)

23 Mai 2012   •   08:28
O cantitate "fără precedent" de obiecte luate de tsunamiul din Japonia a eşuat în Alaska (VIDEO)

O cantitate "fara precedent" de materiale care pluteau in deriva dupa tsunamiul care a afectat Japonia in martie 2011 a esuat pe coastele din Alaska, au anuntat marti ecologistii, relateaza AFP. Ei au lansat un apel catre toti locuitorii din Alaska, pe care ii indeamna sa participe la operatiunile de curatare.

Timp de 12 zile, activistii si voluntarii vor colecta si sorta materialele, care vor fi mai apoi reciclate. Cel mai grav, spun ecologistii, este faptul ca obiectele pun in pericol vietuitoarele marine si pot sa polueze apele.

'Obiecte venind din Asia esueaza de mai multi ani pe coastele din Alaska, dar cantitatea inregistrata recent este fara precedent. Nu am constatat niciodata pana acum un asemenea numar de obiecte plutitoare. Inainte, gaseam cateva zeci de geamanduri negre, utilizate in acvacultura japoneza, acum gasim sute. Nu exista alta cauza posibila pentru aceasta crestere decat tsunamiul', a declarat Patrick Chandler, un activist din Alaska.

Conform estimarilor oficiale, tsunamiul provocat de seismul din Japonia ar fi antrenat intre cinci si douazeci de tone de materiale, care plutesc in deriva de mai bine de un an si se indreapta acum catre est.

O parte dintre ramasitele purtate de apele oceanice au ajuns si pe tarmurile Canadei ori Statelor Unite, iar unele dintre obiecte au povesti interesante. Spre exemplu, o motocicleta Harley Davidson, inmatriculata intr-o provincie din Japonia, a fost gasita intacta, dar usor ruginita, pe o plaja din Canada.

La 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9 pe scara Richter s-a produs in nord-estul Japoniei, si a provocat un val seismic gigantic, care a distrus totul in cale.

×