x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afganistanul ar putea reintroduce omorârea cu pietre ca pedeapsă pentru adulter

Afganistanul ar putea reintroduce omorârea cu pietre ca pedeapsă pentru adulter

25 Noi 2013   •   16:42
Afganistanul ar putea reintroduce omorârea cu pietre ca pedeapsă pentru adulter

Noul proiect de cod penal din Afganistan prevede omorârea cu pietre a persoanelor căsătorite care comit adulter, se arată într-un comunicat al organizaţiei Human Rights Watch, care cere retragerea sprijinului financiar al statelor occidentale în cazul în care propunerea va fi adoptată.

Potrivit publicaţiei The Guardian, care a avut acces la o traducere a proiectului de revizuire, menţiuni despre uciderea cu pietre sau biciuirea celor vinovaţi de adulter apar în articolele 21 şi 23 ale proiectului de cod penal.

"Bărbaţii şi femeile care comit adulter vor fi pedepsiţi potrivit circumstanţelor prin: biciuire, omorâre cu pietre", se arată în articolul 21. Articolul 23 prevede ca pedeapsa de ucidere cu pietre să fie executată în public.

Uciderea cu pietre a fost abolită, în Afganistan, în urmă cu 12 ani, când guvernul taliban a fost răsturnat.

"Este absolut şocant că la 12 ani după căderea guvernului tabiban, administraţia Karzai se gândeşte să reinstituie o astfel de pedeapsă", a declarat Brad Adams, director pe Asia al Human Rights Watch.

"Preşedintele Karzai trebuie să demonstreze măcar un minim angajament de respectare a drepturilor omului şi să respingă de urgenţă o astfel de propunere", a adăugat Adams.

Guvernul afgan a condamnat cu severitate, anul trecut, uciderea cu pietre a unei tinere de 21 de ani, găsită vinovată de adulter, într-o regiune controlată de insurgenţi.

Organizaţiile pentru drepturile omului spun, însă, că astfel de poziţii sunt doar de faţadă, afirmând că administraţia afgană încalcă din ce în ce mai des drepturile omului.

ONG-urile dau ca exemplu amendarea prevederii din legea electorală care prevedea ca un sfert din consiliile provinciale ale ţării să fie rezervate femeilor, sau faptul că parlamentul nu a ratificat nici până în prezent legea care pedepseşte violul, căsătoriile forţate între minori sau obiceiul "baad", care prevede că fetele unei familii pot fi date altor familii pentru rezolvarea unor dispute. 

×