Germania şi Franţa s-au oferit să furnizeze drone şi personal înarmat care să ajute la monitorizarea încetării focului în estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, citat de agenţia DPA.
Armata germană poate trimite două drone neînarmate împreună cu personal operativ, a afirmat Steinmeier după convorbirile de la Berlin cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin. El a precizat că armata germană doreşte să includă şi ''o escortă înarmată'' pentru operatorii de drone. Steinmeier a indicat că nu ştie câte drone ar putea trimite Franţa, nici câţi soldaţi ar putea însoţi dronele germane.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) intenţionează să adauge patru drone austriece la misiunea sa care monitorizează încetarea focului dintre separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale ucrainene. Şeful diplomaţiei germane a subliniat că OSCE a cerut mai multe drone şi că nici Berlinul şi nici Parisul nu le impune nimănui.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a afirmat că sunt necesare cel puţin 29 de drone pentru o monitorizare eficientă a încetării focului.
Oficiali ai OSCE au făcut cunoscut în mod clar că actualul mandat al misiunii nu permite prezenţa de soldaţi înarmaţi. Schimbarea mandatului necesită aprobare din partea fiecăruia din cei 57 de membri ai OSCE, inclusiv Rusia şi SUA.
La rândul său, Klimkin a afirmat că propunerea este ''o contribuţie foarte importantă la consolidarea armistiţiului'', dar că o eventuală înarmare a membrilor misiunii va necesita şi acordul parlamentului ucrainean care va fi rezulta din alegerile legislative programate pe 26 octombrie.
Armistiţiu fragil din Ucraina, în vigoare din 5 septembrie, a fost pus în pericol în ultimele săptămâni, notează DPA. Potrivit estimărilor ONU, peste 3.600 de persoane au fost ucise şi alte aproape 8.800 rănite în perioada dintre jumătatea lunii aprilie şi începutul lui octombrie în toată partea de est a Ucrainei.