Deputaţii europeni sunt îngrijoraţi în legătură cu situaţia din Turcia, apreciind că autorităţile utilizează în exces şi disproporţionat forţa împotriva protestelor “paşnice şi legitime din Parcul Gezi din Istanbul”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
În rezoluţia votată miercuri, parlamentarii europeni avertizează împotriva utilizării măsurilor dure împotriva protestatarilor paşnici şi spun că prim-ministrul Recep Tayyp Erdogan trebuie să aibă o poziţie de unificare şi conciliere.
Să dea socoteală!
“Responsabilii pentru violenţele poliţiei trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei, protestatarii paşnici reţinuţi trebuie eliberaţi imediat, iar victimele compensate”, spun deputaţii. PE salută reacţia moderată a preşedintelui Gül şi scuzele adresate de viceprim-ministrul Arinc, dar regretă reacţiile Guvernului turc şi ale prim-ministrului Erdogan, care nu doresc să ia măsuri în vederea reconcilierii, să-şi ceară scuze sau să înţeleagă reacţiile unui segment al populaţiei turce.
Societate inclusivă
Protestatarii simt din ce în ce mai mult că vocile minoritare nu sunt reprezentate şi că părţi din populaţia turcă sunt nemulţumite cu privire la reglementarea stilului de viaţă, spun deputaţii. Ei subliniază că într-o democraţie favorabilă incluziunii şi pluralistă, majoritatea are responsabilitatea de a include opoziţia şi societatea civilă în procesul decizional.
Organizarea unor proteste paşnice şi legitime este un argument în sine pentru vitalitatea societăţii civile din Turcia, dar Turcia trebuie să îmbunătăţească şi mai mult instituţiile democratice, statul de drept şi respectarea libertăţilor fundamentale, mai arată textul rezoluţiei.
Libertatea de expresie şi a presei
Deputaţii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu deteriorarea libertăţii presei, inclusiv actele de cenzură şi auto-cenzura tot mai răspândită în presa turcă. Media de largă circulaţie din Turcia a păstrat tăcerea în privinţa demonstraţiilor, iar utilizatori ai Twitter au fost arestaţi, se arată în rezoluţie. Deputaţii subliniază importanţa unei prese independente pentru o societate democratică şi rolul justiţiei în întărirea libertăţii presei, citând numărul mare de jurnalişti în închisoare sau care au procese.
Noi violenţe
Pe parcursul nopţii de miercuri spre joi, poliţia a folosit din nou gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa manifestanţii din Istanbul. În încercarea de a folosi şi o componentă diplomatică, premierul Recep Tayyip Erdogan s-a arătat deschis să organizeze un referendum pe tema planului de reamenajare a parcului Gezi, proiectul care a declanşat protestele acum două săptămâni. Situaţia rămâne tensionată şi incertă.
Încercările lui Erdogan
Fermitatea intervenţiei de acum două zile a forţelor de poliţie împotriva manifestanţilor din Piaţa Taksim i-au adus premierului Erdogan numeroase critici în plan internaţional. Acesta a făcut în ultimele două zile o serie de demersuri diplomatice pentru detensionarea situaţiei.
Erdogan s-a arătat astfel deschis să organizeze un referendum pe tema reamenajării Parcului Gezi - motivul iniţial al protestelor - dar s-a întâlnit şi cu o serie de reprezentanţi ai manifestanţilor. Ideea a rămas însă aceeaşi - parcul trebuie evacuat cât mai repede. Trupele guvernamentale au intervenit şi în cursul nopţii cu gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.
Ochii lumii sunt aţintiţi pe Turcia, iar evoluţia evenimentelor este greu de anticipat. Patru oameni şi-au pierdut viaţa de la începutul protestului, la 31 mai, care a devenit între timp unul antiregim - dintre care trei manifestanţi şi un poliţist. Numărul răniţilor se ridică la aproximativ 5.000.