x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peste 200 de eleve, răpite din internat de o grupare islamistă din Nigeria

Peste 200 de eleve, răpite din internat de o grupare islamistă din Nigeria

15 Apr 2014   •   23:56
Peste 200 de eleve, răpite din internat de o grupare islamistă din Nigeria

Peste 200 de eleve au fost răpite din internatul unei şcoli nigeriene de către gruparea islamistă Boko Haram, care militează împotriva educaţiei de tip occidental, informează CNN.

Răpitorii înarmaţi au venit cu autocare şi camionete, după lăsarea nopţii, luând cu ei elevele şi fugind de la faţa locului.

Gruparea şi-a înteţit în ultimul timp atacurile în nord-estul Nigeriei. Într-un comunicat video lansat luna trecută, gruparea ameninţa că va răpi elevele din şcoli dacă acestea nu renunţă la educaţia de tip occidental de bună voie.

Zeci de membri ai grupării au pătruns în internatul din oraşul Chibok, noaptea trecută, în timp ce elevele de gimnaziu dormeau. A avut loc un schimb de focuri cu soldaţii care păzeau internatul, după care aceştia au pătruns în internat şi au răpit fetele.

“Multe eleve au fost răpite după atacul venit din partea unor bărbaţi înarmaţi”, spune Emmanuel Sam, un oficial al Ministerului Educaţiei.

Acesta nu a putut furniza numărul exact de eleve răpite, însă câteva fete care au evadat din autocarele folosite la răpire spun că numărul depăşeşte 200.

"Atacatorii din Boko Haram au venit în jurul orei 21.00, au deschis focul asupra soldaţilor care asigurau paza şi au omorât doi dintre ei”, a declarat un martor din zonă.

O elevă evadată a povestit prin ce a trecut.

"Ne-au obligat să intrăm în autocare şi camionete, stăteam printre provizii de alimente şi canistre de benzină. Convoiul a luat-o printr-o zonă sălbatică. Era şi un grup de motociclişti care mergeau pe lângă noi şi asigurau paza”, a povestit o elevă care vrea să rămână anonimă.

Aceasta a scăpat, alături de alte câteva colege, când unul dintre autocare s-a stricat şi acestea au putut să sară şi să fugă.

Boko Haram, care în traducere aproximativă înseamnă: „educaţia occidentală este un păcat” a lansat în ultima vreme mai multe atacuri asupra şcolilor nigeriene.

Liderul grupării, Abubakar Shekau, a ameninţat pe 23 martie că va trece la răpirea elevelor din şcoli. La începutul lunii martie, guvernul local al provinciei Borno din Nigeria a închis 85 de şcoli gimnaziale şi a trimis acasă peste 120.000 de elevi după o serie de atacuri ale grupării Boko Haram.

×
Subiecte în articol: Nigeria eleve rapite rapire