x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul Erdogan şi-a încheiat campania prezidenţială promiţând o "nouă Turcie"

Premierul Erdogan şi-a încheiat campania prezidenţială promiţând o "nouă Turcie"

de Agerpres    |    09 Aug 2014   •   20:06
Premierul Erdogan şi-a încheiat campania prezidenţială promiţând o "nouă Turcie"

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a încheiat sâmbătă campania prezidenţială repetând promisiunea de a construi "o nouă Turcie", cu o zi înainte de scrutinul electoral în care şeful guvernului de la Ankara este considerat marele favorit.

În faţa a zeci de mii de susţinători adunaţi în bastionul său Konya, Erdogan, de 60 de ani, a părut foarte sigur de victoria sa împotriva celor doi adversari din opoziţie, în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

"Cu voia lui Dumnezeu, o nouă Turcie se va naşte mâine. O Turcie puternică va renaşte din nou din cenuşă mâine", a afirmat el în faţa susţinătorilor săi.

În fruntea guvernului din 2003, Erdogan este marele favorit al scrutinului prezidenţial de duminică, organizat pentru prima dată prin vot universal direct. Cei doi adversari ai săi sunt Ekmeleddin Ihsanoglu, 70 de ani, candidat comun al celor două principale partide de opoziţie, profesor de istorie şi fost şef al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), şi Selahattin Demirtas, un avocat în vârstă de 41 de ani, provenit din minoritatea kurdă, reprezentant al Partidului Democrat Popular (HDP).

Potrivit ultimului sondaj de opinie publicat în această săptămână de Institutul privat Konda, Erdogan era creditat cu 57% din intenţiile de vot, faţă de 34% pentru Ihsanoglu, care reprezintă Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) şi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP), şi 9% pentru Demirtas.

Unul dintre organizatorii campaniei electorale a lui Erdogan, Erol Olcak, a declarat în această săptămână pentru canalul CNN-Türk că şeful guvernului a strâns până la data de 7 august peste 42 de milioane de lire turceşti (aproape 15 milioane de euro), faţă de doar 2,1 milioane pentru Ihsanoglu (mai puţin de 700.00 de euro) şi un milion (peste 300.000 de euro) pentru Demirtas.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a trimis o misiune pentru monitorizarea scrutinului, a denunţat lipsa "unei separări clare între activităţile guvernamentale şi cele electorale" în tabăra puterii. 

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan alegeri turcia