x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard Moser, câştigătorii PREMIULUI NOBEL PENTRU MEDICINĂ

John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard Moser, câştigătorii PREMIULUI NOBEL PENTRU MEDICINĂ

06 Oct 2014   •   08:15
John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard Moser, câştigătorii PREMIULUI NOBEL PENTRU MEDICINĂ

Premiul Nobel pentru Medicină a fost împărţit de John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard I. Moser 'pentru descoperirea celulelor care compun un sistem de poziţionare din creier', conform anunţului făcut luni la Stockholm de profesorul Göran K. Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină.
..................................................

Premiul Nobel pentru Medicină şi Fiziologie va deschide, luni, 6 octombrie, seria câştigătorilor din 2014 ai acestor premii care, din 1901, recompensează excelenţa în diferite domenii, relatează EFE, conform Agerpres. Ulterior, se vor anunţa premiile pentru Fizică, Chimie, Pace şi cel pentru Economie, singurul care nu a fost instituit de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventator al dinamitei, ci a fost creat după jumătate de secol de Banca Suediei. Academia Suedeză nu a comunicat încă în ce zi se va acorda Premiul Nobel pentru Literatură. Potrivit tradiţiei recente, în acest an s-ar acorda joi 9 octombrie.

URMĂREŞTE LIVE CEREMONIA


Premiul Nobel pentru Pace este singurul care se decernează în Norvegia, la Oslo, în timp ce toate celelalte se decernează în Suedia, la Stockholm, conform dorinţei exprese a creatorului premiilor. Din 1974, nu se acordă postum.

În mai bine de un secol, prin aceste premii s-au răsplătit 22 de organizaţii şi 847 de indivizi, printre care 44 de femei.

O singură persoană l-a obţinut de mai multe ori fără a-l împărţi cu altcineva: biochimistul american Linus Pauling, câştigător al Premiului Nobel pentru Chimie (1954) şi pentru Pace (1962).

Două personalităţi au refuzat în mod voluntar Premiul Nobel: scriitorul francez Jean Paul Sartre l-a refuzat pe cel pentru Literatură, în 1964, iar politicianul vietnamez Le Duc Tho, pe cel pentru Pace, în 1973. Au existat şi patru cazuri de refuz forţat, cel mai cunoscut fiind cel al scriitorului Boris Pasternak, pe care autorităţile sovietice l-au obligat în 1958 să nu accepte Premiul Nobel pentru Literatură.

Premiile sunt înmânate la 10 decembrie, într-o dublă ceremonie - la Konserthus din Stockholm şi la Primăria din Oslo.

Toţi laureaţii primesc o diplomă, o medalie şi o recompensă financiară. Anul acesta, suma este de 8 milioane de coroane suedeze (879.000 euro, 1,1 milioane dolari), cantitate care se împarte dacă există mai mult de un câştigător la aceeaşi categorie.

×